fbpx
США розгорнуть у Німеччині ракети SM-6 та Tomahawk

США розгорнуть у Німеччині ракети SM-6 та Tomahawk

MRC Typhon SM-6 Tomahawk Гіперзвукові ракети Європа Німеччина Світ США

Вперше з часів Холодної війни Сполучені Штати розмістять у Німеччині ракетне озброєння з радіусом дії до 2500 кілометрів.

Про це йдеться у заяві на сайті Білого дому.

У 2026 році Сполучені Штати почнуть поступове розгортання засобів ведення вогню на великі відстані у складі багатопрофільної оперативної групи в Німеччині. Розгортання підрозділу відбуватиметься з намірами його тривалого розміщення у майбутньому.

Після розгортання вогневі батареї нестимуть чергування із далекобійними зенітними ракетами SM-6 та крилатими ракетами Tomahawk.

Розгортання у Німеччині далекобійних крилатих ракет Tomahawk відбудеться вперше після завершення Холодної війни, що ознаменувало виведення значної кількості американських військ з Європи.

Крім того, у повідомленні зазначається, що у майбутньому після завершення розробки на озброєння цих систем надійде гіперзвукове озброєння більшого радіусу дії.

Ракетний комплекс Typhon

Єдиним наземним носієм згаданих SM-6 та Tomahawk в армії США є багатоцільовий мобільний ракетний комплекс середньої дальності MRC Typhon.

У грудні 2022 року Армія США отримала перший прототип такої батареї. До її складу входить командний пункт, чотири пускові установки, транспортно-заряджальні машини, тягачі та модифіковані причепи-пускові установки.

Пускові установки MRC Typhon розроблені на основі корабельної вертикальної ПУ Mk. 41. Обидва типи ракет не потребують внесення конструктивних змін для запуску з наземного комплексу.

Standard Missile 6 (SM-6) – це загоризонтна двоступенева зенітна ракета класу “поверхня-повітря”, що була розроблена та виготовляється американською компанією Raytheon.

Ракета здатна працювати без радарів супроводження цілі на кораблі-носії та набула здатності уражати цілі за горизонтом чи складками місцевості. Нові можливості реалізовані завдяки використанню активної радіолокаційної голови самонаведення (АРГСН), взятої у ракет АIM-120 AMRAAM. Завдяки їй ракета може перехоплювати аеродинамічні та балістичні цілі прямим влучанням.

Завдяки застосуванню потужного прискорювача Mk.72 та новому ракетному двигуну SM-6 здатна перехоплювати цілі на відстані до 240 км та на висотах до 33 кілометрів.

Окрім роботи по повітряних цілях,  ракети SM-6 також мають режим роботи по наземних та надводних цілях на відстані до 400 кілометрів.

Водночас розміщені у боєзапасі крилаті ракети Tomahawk дозволять багатопрофільній оперативній групі США в Німеччині покрити радіусом дії європейську частину РФ.

MRC Typhon SM-6 Tomahawk Гіперзвукові ракети Європа Німеччина Світ США