fbpx
США розгортають БПЛА Triton у Японії

США розгортають БПЛА Triton у Японії

RQ-4 Global Hawk Азія БпА (Безпілотні апарати) ВМФ США Світ США Тихий океан Японія

Безпілотники MQ-4C Triton ВМФ США вперше цього літа приєднаються до RQ-4 Global Hawk Повітряних сил, які тимчасово розміщуються в Японії.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Stars and Stripes.

Безпілотники, що базуються на острові Гуам, прибудуть до Японії у другій половині травня, “у розпал все більш напруженої безпекової ситуації навколо країни”, – йдеться у повідомленні Міністерство оборони Японії.

Зазначається, що раніше збройні сили США тимчасово розмістили в Японії літаки Global Hawk, зі складу ескадрильї, що базуються на острові Гуамі, з 2014 року. Окрім того, зауважується, що БПЛА Triton, які прибули на Гуам у січні 2020 року, візально схожі на RQ-4, але спеціалізуються на морському спостереженні та розвідці.

MQ-4C Triton при посадці.

“Це розгортання має на меті продемонструвати прихильність США до оборони Японії і буде корисним для безпеки країни шляхом посилення здатності спостереження за морським простором навколо островів, враховуючи дедалі активнішу морську діяльність з боку сусідніх країн”, – йдеться у повідомленні міністерства.

Grumman MQ-4C Triton — висотний БПЛА великої тривалості польоту. Побудований на базі RQ-4 Global Hawk, він по факту є абсолютно новим апаратом для роботи над морськими просторами. Підсилення планеру, збільшення потужності системи захисту від зледеніння та вражень від блискавок, дало MQ-4C Triton можливість більш гнучко змінювати висоти роботи, опускатися нижче рівня хмар, бути реально всепогодним літальним апаратом.

БПЛА Northrop Grumman MQ-4C Triton ВМФ США

БПЛА обладнаний турбореактивним двигуном Rolls-Royce AE 3007 тягою близько 40 кН. Злітна вага складає близько 15 тонн, дальність польоту — 15 000 км, а крейсерська швидкість близько 500 км/год.

Один виліт — 30 години на висоті 16-18 км, площа обстеження за добу складає 7 млн квадратних кілометрів. Вартість одного БПЛА цього типу складає 180 млн дол США.

Минулого року, два літаки виявлення і управління E-2D прибули до Японії.

Після тестових польотів літаки E-2D були переведені на авіабазу Місава, яка знаходиться на півночі Японії. Саме там базується 601-ша ескадрилья Повітряних сил самооборони Японії, яка відповідає за літаки виявлення і управління E-2C та E-2D.

Літак виявлення та управління E-2D Advanced Hawkeye

У вересні 2019 року Міністерство оборони США погодило контракт із компанією Northrop Grumman на виробництво додаткових 9 літаків E-2D. Вартість контракту складає 1,36 млрд. доларів. Таким чином парк літаків відповідного типу Сил самооборони Японії складатиме 13 машин.

Літаки E-2D мають новий радар AN/APY-9 на основі активної фазованої антенної решітки. Окрім того нове покоління літаків виявлення і управління може передавати іншим платформам цілевказання для використання їх ракетного озброєння – мова йде як про ракети надводних кораблів так і винищувальної авіації.

RQ-4 Global Hawk Азія БпА (Безпілотні апарати) ВМФ США Світ США Тихий океан Японія