fbpx
США розраховують передати Україні перші системи ППО NASAMS у листопаді – Остін

США розраховують передати Україні перші системи ППО NASAMS у листопаді – Остін

Kongsberg Raytheon Війна з Росією Військова допомога ЗРК ЗРК NASAMS ППО та ПРО Світ США Україна

Сполучені Штати планують передати Україні перші системи протиповітряної оборони NASAMS вже у листопаді.

Про це у четвер під час брифінгу заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Очільник Пентагону наголосив, що Україні зараз більш за все потрібні системи ППО.

Посадовець зазначив, що міністерство оборони США та союзники наполегливо працювали над переданням відповідного озброєння.

На останній зустрічі Контактної групи з питань оборони України, відомій як “Рамштайн”, низка країн зголосилися надати такі системи якнайшвидше.

“Ми справді на цьому наголосили і деякі країни одразу відповіли наданням спроможностей. Ми наполегливо працювали на наданні їм систем NASAMS і на початку наступного місяця ми очікуємо, що отримаємо такі системи і навчатимемо українські війська“, – сказав Ллойд Остін.

Глава Пентагону наголосив, що Іспанія вирішила передати Збройним Силам України системи протиповітряної оборони HAWK.

“Тепер потрібно навчити українських військових працювати з системами HAWK і ми продовжуємо наполягати, щоб країни, там де це можливо, надавали Україні якомога більше протиповітряної оборони якнайшвидше”, – підкреслив Остін.

Раніше повідомлялося, що Пентагон намагається пришвидшити доставку в Україну ЗРК NASAMS через атаки Росії на міста та інфраструктуру. Нові системи ППО дозволять якісніше відбивати атаки, в тому числі іранських дронів-камікадзе Shahed-136, які використовує РФ.

У США сподівалися, що компанія Raytheon спільно з норвезькою Kongsberg Defense and Aerospace завершать виробництво двох систем NASAMS до кінця жовтня або початку листопада. Потім їх планували транспортувати в сусідню державу, а звідти уже наземним транспортом доставляти в Україну.

Згодом гендиректор компанії Raytheon Technologies Грег Хейз у інтерв’ю CNBC заявив, що компанія передала уряду США два ЗРК NASAMS, які призначені для України.

ЗРК NASAMS проводять пуски ракет. Ілюстративне фото з відкритих джерел

США оголосили про передачу Україні двох комплексів ЗРК NASAMS у липні поточного року. Згодом, 24 серпня, оголосили, що поставлять ще 6 комплексів.

Kongsberg Raytheon Війна з Росією Військова допомога ЗРК ЗРК NASAMS ППО та ПРО Світ США Україна