fbpx
США сумніваються в надійності всіх шахтних МБР після 2026 року

США сумніваються в надійності всіх шахтних МБР після 2026 року

Minuteman III ПС США Світ США Ядерна зброя

Командування ВПС США вважає, що в 2026 році вже не зможе гарантувати здатність усіх 400 наземних міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) виконувати завдання в разі потреби.

Про це йдеться в повідомленні Air Force Magazine.

Для того щоб не допустити скорочення потенціалу шахтних МБР Minuteman III командування ВПС США планує скоротити тестові випробування даної ракетної системи – від 4-6 до 2-3 на рік.

Тим самим можна буде використовувати ракети Minuteman III із запасу для тестувань для підтримання нинішнього арсеналу в 400 ракет на бойовому чергуванні.

Нові МБР шахтного базування Ground-Based Strategic Deterrent (GBSD)почнуть надходити на службу не раніше 2029 року. Повна заміна старих Minuteman III має відбутися до 2039 року.

Відповідно до угоди СНО-3 кожна ракета Minuteman III несе по одному ядерному боєзаряду. Основна частина стратегічного арсеналу США знаходиться на підводних стратегічних ракетоносцях класу Ohio. В США неодноразово обговорювалася можливість відмови саме від наземної складової ядерної тріади.

Прихильники такого кроку вважають, що дані системи позбавлені живучості і стануть легкою жертвою в випадку гіпотетичних обмінів ракетними ударами із РФ. Противники відмови від шахтних МБР вважають, що їх наявність змусить РФ витратити значну частину свого стратегічного ядерного арсеналу для ліквідації загрози із боку систем Minuteman III/ GBSD. Тим самим збереження шахтних МБР дозволить відтягнути увагу і ракети РФ від інших американських цілей.

Minuteman III ПС США Світ США Ядерна зброя