fbpx
США та Південна Корея домовилися про оренду 500 тисяч артилерійських боєприпасів – ЗМІ

США та Південна Корея домовилися про оренду 500 тисяч артилерійських боєприпасів – ЗМІ

Боєприпаси Війна з Росією Військова допомога Південна Корея (Республіка Корея) США Україна

Південна Корея надасть США в оренду 500 тисяч артилерійських боєприпасів калібром 155 мм. Це дозволить Вашингтону збільшити постачання снарядів для України.

Про це повідомило південнокорейське видання DongA Ilbo.

Угоду уклали минулого місяця. Оренда 500 тисяч боєприпасів це в 5 разів більше за ту кількість, яку в кінці минулого року уряд Південної Кореї продав США.

Водночас це половина з тієї кількості, яку Вашингтон передав Україні впродовж минулого року. Підкреслюють, що договір саме про оренду є незвичним рішенням для постачання боєприпасів.

Джерела видання підкреслюють, що уряди країн вели довгі перемовини щодо способу передачі снарядів.

Знайшовши спосіб добросовісно відповісти на прохання США, нашого стратегічного союзника, при цьому дотримуючись державного принципу не передавати Україні летальне озброєння, ми вирішили замість цього надати його на умовах оренди, значно збільшивши поставки“, – підкреслив один зі співрозмовників.

Тож йдеться про передачу Україні півмільйона боєприпасів з власних запасів США після їх поповнення за рахунок південнокорейських.

Уряд Південної Кореї вважає, що якщо боєприпаси здаються в оренду, право власності на них належить Сеулу. Також згодом вони будуть повернуті. Крім того, оренда є певною гарантією, що США не передадуть снаряди Україні без згоди уряду Південної Кореї.

Виробництво 155 мм снарядів у США. Березень 2023. США. Фото: Michael S. Williamson/The Washington Post

У виданні підкреслюють, що рішення утримуватися від допомоги Києву продиктоване побоюваннями обурити Росію, яка може посилити співпрацю з Північною Кореєю.

Водночас зазначають, що саме передача озброєння в оренду є розумним методом керування стосунками між Москвою та Сеулом. У випадку, якщо Росія буде проти та вживатиме заходи проти громадян та бізнесменів з Південної Кореї, які перебувають у РФ, можна подати запит на повернення боєприпасів.

Нагадаємо, минулого місяця стало відомо, що уряд Південної Кореї погодив передачу Україні САУ Krab Польщею.

Це перше підтвердження того, що Південна Корея офіційно погодила передачу Україні озброєння, хоча й зробила це опосередковано.

САУ “KRAB” 26-ї окремої артилерійської бригади України. Жовтень 2022. Україна. Фото: Ліберов Костянтин

Тоді ж підкреслили, що законодавство країни ускладнює прямий продаж зброї країнам, які воюють. Та США і НАТО продовжують тиснути на Сеул, щодо збільшення допомоги Україні.

Боєприпаси Війна з Росією Військова допомога Південна Корея (Республіка Корея) США Україна