fbpx
США ведуть переговори про створення військових баз на території Фінляндії

США ведуть переговори про створення військових баз на території Фінляндії

Європа НАТО Світ США Фінляндія

Фінляндія та США ведуть переговори щодо угоди DCA, яка дасть збройним силам США можливість використовувати фінську землю та бази для навчання та зберігання озброєнь.

Про це повідомляє видання Helsingin Sanomat.

Минулого тижня у столиці Фінляндії відбулися переговори щодо угоди про оборонне співробітництво між Фінляндією та США.

Заступник голови департаменту міністерства закордонних справ Фінляндії Мікаель Антелл розповів, що текст угоди майже готовий, під час переговорів його лише один раз переглянули «у позитивному дусі та пошуку рішення серед союзників».

Оборонна угода має зміцнити оборонні можливості Фінляндії завдяки присутності Сполучених Штатів і можливому завчасному розгортанню американських оборонних систем.

Умови DCA дозволять розгортання військових підрозділів. Норми регламентуватимуть їхнє перебування на території держави, зберігання військового обладнання та потенційні американські інвестиції в інфраструктуру.

Як приклад дипломат назвав можливий варіант створення на території Фінляндії сервісного центру для обслуговування американських винищувачів п’ятого покоління F-35. Водночас представник фінського МЗС наголосив, що DCA не стосується можливого розміщення у Фінляндії ядерної зброї.

Відомо, що на початку переговорів США запросили доступ до більших територій, проте в ході обговорення запит було зменшено. Території в угодах не називаються базами, а “узгодженими об’єктами та зонами“.

За інформацією Helsingin Sanomat, переговори щодо угоди про співпрацю на оборонному рівні на офіційному рівні між США та Фінляндією триватимуть до 2024 року. Після цього проєкт документа передадуть на розгляд представників парламенту.

Наразі США ведуть аналогічні переговори про оборонну співпрацю зі Швецією та Данією. З Норвегією Сполучені Штати уклали подібну угоду у 2021 році.

Нагадаємо, що Фінляндія офіційно стала членом НАТО 4 квітня. Країна подала заявку на вступ до Північноатлантичного альянсу невдовзі після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року. Доти Фінляндія не планувала відмовлятися від нейтрального статусу.

Європа НАТО Світ США Фінляндія