fbpx
США вперше передають Україні засоби супутникового зв’язку 

США вперше передають Україні засоби супутникового зв’язку 

Війна з Росією Військова допомога Військовий зв'язок Світ США Україна

Сполучені Штати вперше нададуть Україні супутникові антени, які мають покращити зв’язок на полі бою.

Про це під час брифінгу у п’ятницю оголосила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх, повідомляє «Голос Америки».

Засоби супутникового зв’язку увійшли у новий пакет військової допомоги України обсягом 275 млн доларів.

Пакет надано в рамках повноважень президента США. Це дозволяє Пентагону швидко відправляти Україні зброю із власних запасів.

Міністерство оборони США вперше надає Україні чотири антени супутникового зв’язку, що діють поза системою Starlink.

Однак, Сабріна Сінгх заперечила зв’язок поставок із заявами Ілона Маска щодо витрат його компанії на підтримку Starlink для України, і вказала, що ці антени будуть надані із запасів Пентагону.

“Ми вперше надсилаємо чотири антени супутникового зв’язку”, – сказала Сінгх.

Вона пояснила, що ці антени можуть взаємодіяти з будь-якими системами, не лише Starlink. Вони допоможуть покращити можливості зв’язку на полі бою.

Необхідність надання таких засобів супутникового зв’язку викликана потребами підтримувати зв’язок на полі бою в умовах руйнування енергооб’єктів в Україні.

“Ми бачимо напади Росії на енергомережі та інфраструктуру України і ці антени надають додаткові можливості на місці в критично важливий час, коли здійснюються удари по українській інфраструктурі. Вони не мають на меті слугувати заміною таким послугам, як Starlink, вони допомагають покращити зв’язок на полі бою”, – додала заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.

Український військовий встановлює Starlink. Фото з відкритих джерел

Раніше міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що Україна більше не повинна мати проблем з обслуговуванням терміналів супутникового зв’язку Starlink. За його словами, українські високопосадовці напряму контактують з Ілоном Маском і вирішують питання оплати терміналів Starlink, які забезпечують зв’язок на полі бою для українських сил.

Ілюстрація 155-мм снаряда “RAAM” з протитанковими мінами

Окрім обладнання супутникового зв’язку, новий пакет американської допомоги включає додаткові ракети до HIMARS, 2000 артилерійських боєприпасів RAAM, які дистанційно створюють протитанкові мінні поля та 500 високоточних снарядів до артилерії 155-мм калібру, 1300 протитанкових систем, 125 бронемашин Humvee, стрілецьку зброю та набої до неї.

Війна з Росією Військова допомога Військовий зв'язок Світ США Україна