fbpx
США вважають, що РФ прагне сфабрикувати докази загибелі полонених в Оленівці – AP

США вважають, що РФ прагне сфабрикувати докази загибелі полонених в Оленівці – AP

Війна з Росією Війна на Донбасі Військовополонені Воєнні злочини Донецька область Росія Україна

У США стверджують, що Росія прагне сфабрикувати докази загибелі українських військовополонених у в’язниці в Оленівці.

Про це пише Associated Press.

Інформаційне агентство повідоляє, офіційні особи США вважають, що Росія працює над фабрикуванням доказів щодо загибелі українських військовополонених минулого тижня у колонії в Оленівці на тимчасово окупованій РФ території Донецької області.

Співробітники американської розвідки встановили, що Росія намагається підкинути неправдиві докази, щоб показати, що українські війська несуть відповідальність за напад на Оленівську в’язницю 29 липня, у результаті якого загинуло 53 особи та було поранено десятки інших, повідомив в середу, американський чиновник, який знайомий із висновком розвідки.

Чиновник, який не був уповноважений давати публічні коментарі та спілкувався з Associated Press на умовах анонімності, сказав, що секретні дані розвідки, рівень яких нещодавно було знижено, показують, що росіяни можуть навіть підкинути залишки боєприпасів з ракетно-артилерійських систем HIMARS як докази того, що в атаці нібито використовувалися системи, надані Україні з США.

Уламки від ракет GMLRS, які були зібрані в невстановленому місці та видавалися російською стороною за уламки від ракети, яка нібито влучила у колонію в Оленівці. Липень 2022. Фото: ЗМІ РФ

Очікується, що Росія вживе таких заходів, оскільки вона чекає, що незалежні слідчі та журналісти отримають доступ до в’язниці в Оленівці, додав американський чиновник.

Пошкоджена будівля у якій перебували полонені військові України. Оленівка, Донецька область, 30 липня 2022 Фото: Maxar

Раніше повідомлялося, що за інформацією чиновників США, Україна не завдавала ударів по колонії в Оленівці реактивними системами американського виробництва. На умовах анонімності, чиновники США розповіли американському виданню Politico про те, що жодних слідів зброї, наданої США, на цьому місці виявлено не було.

Злочин

Зранку 29 липня російські пропагандисти повідомили про загибель українських військовополонених, які перебували в Оленівці (Донецька область) на окупованій території.

Наслідки обстрілів в Оленівці, Донецька область 29 липня 2022 Фото з відкритих джерел

Згодом СБУ оприлюднили перехоплену розмову між бойовиками так званої “ДНР”, де вони обговорюють провокацію та вибухи з середини приміщення.

Також за інформацією ГУР МО, до організації вибуху причетні найманці ПВК “Вагнер”. Вони вчинили терористичний акт, щоб приховати розкрадання коштів, виділених на утримання військовополонених.

Служба безпеки України, Збройні Сили України, Головне управління розвідки МО та Уповноважений Верховної ради з прав людини опублікували спільну заяву щодо терористичного акту в Оленівці на окупованій частині Донеччини.

Наслідки обстрілів в Оленівці, Донецька область 29 липня 2022 Кадр з відео

Українські силовики вимагають від ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста відреагувати на загибель українських військових.

Війна з Росією Війна на Донбасі Військовополонені Воєнні злочини Донецька область Росія Україна