fbpx
США вийшли з «Угоди про відкрите небо»

США вийшли з «Угоди про відкрите небо»

Авіація Росія Світ Спостережний політ США

22 листопада 2020 року США офіційно вийшли з «Угоди про відкрите небо».

Про це повідомив Держдепартамент США.

Саме цього дня минуло шість місяців з моменту сповіщення про майбутній вихід з міжнародної угоди.

21 травня 2020 року Державний секретар США Майк Помпео оголосив про вихід США з Договору про відкрите небо.

Угода про відкрите небо була підписана 24 березня 1992 року в Гельсінкі 23 країнами, згодом до неї приєднались ще 11 країн, ініціатором створення подібного договору задовго до підписання виступали США.

На практиці договір почав функціювати у 2002 році. Впродовж 18 років в рамках Угоди було здійснено понад 1500 польотів.

Причиною виходу США з міжнародної домовленості є блокування польотів з боку Росії в районі Калінінграду та Грузії. Окрім того Росія створює заборони до польотів під час військових навчань.

Рада національної безпеки США підтвердила цей висновок і додала, що «Росія грубо порушувала договір упродовж багатьох років».

Boeing OC-135B

У Росії на офіційному рівні вже засудили ці заяви та подію:

«Вашингтон зробив свій хід. Ні європейська безпека, ні безпека Сполучених Штатів і самих їх союзників від цього не виграли. Зараз багато хто на Заході задаються питанням, якою буде реакція Росії. Відповідь проста. Ми неодноразово підкреслювали, що всі варіанти для нас відкриті», – йдеться в заяві міністерства закордонних справ Росії

Метою Угоди про відкрите небо є сприяння зміцненню довіри між державами через удосконалення механізмів контролю за військовою діяльністю та за дотриманням чинних договорів у галузі контролю над озброєннями.

Авіація Росія Світ Спостережний політ США