fbpx
США випробують балістичну ракету

США випробують балістичну ракету

Балістичні ракети Випробування Світ США

США планують на початку травня провести випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно повідомленню, пуск МБР Minuteman III планується здійснити в період з 5 до 6 травня з авіабази Ванденберг у Каліфорнії з полігону на атолі Кваджалейн (Маршаллові острови, центральна частина Тихого океану). Дальність польоту ракети складе 7,77 тис. км.

Ця інформація випливає з міжнародного сповіщення про закриття району для польотів цивільної авіації над Тихим океаном (NOTAM).

Випробування відбуватиметься для перевірки боєготовності зброї ядерного стримування Сполучених Штатів.

Попередній пуск МБР Minuteman III був здійснений 23 лютого поточного року. Ракета випробовувалася без оснащення бойовою частиною. Пролетівши 6,76 тис. км, вона вразила задану ціль на полігоні поблизу атола Кваджалейн.

У середньому щорічно проводиться чотири таких пуски американських МБР.

МБР Minuteman III з дальністю дії 12 тис. км і є єдиною МБР шахтного базування в складі стратегічних ядерних сил США.

На даний час, Сполучені Штати мають 400 таких ракет, кожна з яких здатна нести до трьох ядерних боєголовок. Ці МБР несуть бойове чергування в шахтних пускових установках у позиційних районах поблизу авіабаз Малстром в штаті Монтана в складі 341-го ракетного крила, Воррен в штаті Вайомінг у складі 90-го ракетного крила і Майнот у штаті Північна Дакота в складі 91-го ракетного крила 20-ї повітряної армії.

Сполучені Штати постійно удосконалюють можливості зброї ядерного стримування.

Так, минулого року, у США завершили виробництво малопотужних ядерних боєзарядів та прийняли іх на озброєння..

Блок W76-1. Фото: ЗС США

Повідомляється, що Національна адміністрація з ядерної безпеки США завершила проєкт з виробництва і постачання ВМФ США ядерних бойових блоків зниженої потужності W76-2. За оцінкою американських військових, ядерна зброя зниженої потужності дозволить обмежити зони ураження та істотно знизити втрати серед мирного населення.

Розробка бойових блоків W76-2 велася з 2018 року. Потужність W76-2 становить 6,5 кілотонн. Вони призначені для установки на балістичні ракети підводних човнів Trident II D5.

Потужність стандартних бойових блоків W76-1 для балістичних ракет Trident II D5 становить 90 кілотонн.

Балістичні ракети Випробування Світ США