fbpx
США вивели з експлуатації останній літак OC-135B Open Skies

США вивели з експлуатації останній літак OC-135B Open Skies

OC-135B Авіація ПС США Світ Спостережний політ США

Повітряні сили США вивели з експлуатації останній літак, який діяв в рамках Договору з відкритого неба.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на AviaDrive.

Повідомляється, що 4 червня 45-а розвідувальна ескадрилья 55-го крила, провела церемонію офіційного виведення з експлуатації останнього літака OC-135B Open Skies, який проводив операції в рамках Договору з відкритого неба.

Цей літак надійщов до Повітряних сил США в квітні 1962р. В цілому було вироблено три OC-135B, з травня 1996 року Tail 670 почав виконувати розвідувальні польоти в рамках Договору з відкритого неба.

Для місій OC-135B був обладнаний чотирма камерами KS-87E в задній частині фюзеляжу для зйомки на малій висоті, і однією панорамною камерою KA-91C для зйомки на великій висоті. Крім своїх прямих обов’язків, літак також виконував деякі інші дослідні та гуманітарні завдання.

Зазвичай персонал літака під час виконання місії складався з 35 осіб, до якиз входив льотний екіпаж, члени екіпажу DTRA, представники приймаючої країни та команда з обслуговування технічних засобів спостереження.

До моменту виходу на пенсію Tail 670 провів у небі 36 500 льотних годин протягом понад 13 000 бойових вильотів.

Нагадуємо, що 22 листопада 2020 року США офіційно вийшли з Договору з відкритого неба. Саме цього дня минуло шість місяців з моменту сповіщення про майбутній вихід з міжнародної угоди.

21 травня 2020 року Державний секретар США Майк Помпео оголосив про вихід США з Договору про відкрите небо. Причиною таких дій, стало блокування росією польотів літаків США над Балтійським морем в районі Калінінграду та поблизу Грузії, та заборони до польотів під час військових навчань.

Угода про відкрите небо була підписана 24 березня 1992 року в Гельсінкі 23 країнами, згодом до неї приєднались ще 11 країн, ініціатором створення подібного договору задовго до підписання виступали США.

Літак Boeing OC-135B Open Skies

Метою домовленості є сприяння зміцненню довіри між державами через удосконалення механізмів контролю за військовою діяльністю та за дотриманням чинних договорів у галузі контролю над озброєннями.

Угода встановлює режим відкритого неба, щоб забезпечити можливість його учасникам здійснювати обльоти територій одне одного.

OC-135B Авіація ПС США Світ Спостережний політ США