fbpx
США замовляють ракети GMLRS на 4,79 млрд доларів

США замовляють ракети GMLRS на 4,79 млрд доларів

GMLRS Боєприпаси Виробництво боєприпасів РСЗВ Світ США

США замовляють додаткову партію високоточних керованих ракет GMLRS до РСЗВ на суму 4,79 млрд доларів.

Про це 27 квітня повідомило міністерство оборони США.

Виготовляти керовані ракети GMLRS буде компанія Lockheed Martin. Загальна вартість замовлення складає 4,79 млрд доларів. Приблизний термін його виконання – до 30 жовтня 2026 року.

Згідно з інформацією з проєкту бюджету міноборони США на 2023 рік, запланована вартість реактивних снарядів GMLRS у 2025 році складає 167 956 доларів.

Зрозуміти приблизні об’єми закупівель можна із березневого запиту на придбання додаткових боєприпасів міністерства оборони США: на суму 886 млн доларів планували закупити у компанії Lockheed Martin 5016 керованих реактивних снарядів GMLRS.

Ракета сімейства GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) від Lockheed Martin для систем М142 HIMARS та M270. 2021 рік. США. Фото: T. A. O'Brien

Цей контракт вписується у нещодавно озвучені плани Сполучених Штатів з різкого нарощення виробництва артилерійських сбоєприпасів та ракет GMLRS.

У березні заступник голови Пентагону з питань сухопутних військ Гейб Камарільйо розповів, що США планують подвоїти виробництво цих снарядів до кінця 2023 року. Також у планах протягом наступних п’яти років підняти їхнє виробництво у шість разів.

Камарільйо повідомив на симпозіумі асоціації армії США Global Force, що Пентагон витратить близько 1,45 млрд доларів на модернізацію виробничих потужностей.

Інвестиції мають підтримати новими снарядами обороноздатність України та поповнити запаси армії США.

GMLRS

GMLRS – це 227-мм високоточні керовані реактивні боєприпаси до РСЗВ, які були розроблені та виготовляються американською компанією Lockheed Martin.

РСЗВ М142 HIMARS військових США. 2021 рік. Фото: U.S. Pacific Fleet

Керовані ракети GMLRS здатні вражати цілі на відстані до 80 км. Завдавати точних ударів ракетам вдається завдяки коригуванню польоту через військові алгоритми супутникової системи глобального позиціонування (GPS-наведення). Ракета оснащена антеною GPS, що має високу стійкість до перешкод ворожих систем РЕБ.

Основні пускові установки для цих ракет – реактивні системи залпового вогню М270 та М142 HIMARS.

GMLRS Боєприпаси Виробництво боєприпасів РСЗВ Світ США