fbpx
США замовили зентіні ракети RIM-162 ESSM Block 2

США замовили зентіні ракети RIM-162 ESSM Block 2

ВМФ США ППО та ПРО Світ США Флот

Компанія Raytheon отримала контракт від Військово-морських сил США на зенітні ракети RIM-162 ESSM Block 2 для США та іноземних замовників.

Про це повідомляє Міністерство оборони США на своєму вебсайті.

Контракт на виробництво ракет укладений на суму 525 мільйонів доларів США, з опціоном до 2 188 620 000 доларів.

Виробництво і розробка ракет ведеться широким консорціум – НАТО SeaSparrow. До його складу входять Австралія, Бельгія, Канада, Данія, Німеччина, Греція, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Іспанія, Туреччина та США.

RIM-162 ESSM

RIM-162 ESSM – це американська зенітна ракета класу “корабель-повітря” середньої дальності. Ракета оснащена напівактивною радіолокаційною головкою самонаведення та створена на початку 2000х років для заміни зенітних ракет RIM-7.

Довжина ракети становить 3,64 м, діаметр 0,254 м, радіус дії до 50 км.  Максимальна швидкість до 4 Маха. Ракета оснащена інерційною системою, та залежно від версії напівактивною або активною радіолокаційною головкою самонаведення.

ESSM була створена в першу чергу для захисту від протикорабельних крилатих ракет, на низьких висотах, в тому числі надзвукових протикорабельних ракет. Проте такою може уражати всі аеродинамічні цілі – вертольоти, літаки, дрони, та має спеціальний режим з наведенням на перешкоду.

При оновленні ESSM Block II напівактивна радіолокаційна головка самонаведення була замінена на активну. Також була додана можливість передачі даних на проміжному курсі, та інерціальну систему наведення.

Нагадаємо що у вересні 2024 року Сполучені Штати вперше провели пуск зенітної ракети RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3) з пускової установки у вигляді вантажного контейнера.

Випущена ракета успішно уразила балістичну ціль, якою була новітня мішень-імітатор IAMD-T.

Такі контейнери можуть перевозитися на вантажівках, потягах, кораблях і розгортатися на палубах кораблів й на суші.

Контейнерна версія системи вертикального запуску Mark 41 має назву Mark 70 та вміщує чотири комірки для ракет в одній пусковій установці у форматі вантажного контейнера.

ВМФ США ППО та ПРО Світ США Флот