fbpx
США замовили модифікацію протимінометних радарів UKR/TPQ-50 для України за $12 млн

США замовили модифікацію протимінометних радарів UKR/TPQ-50 для України за $12 млн

Війна з Росією Військова допомога Закупівлі РЛС Світ США Україна

Армія США замовила модифікацію протимінометних радарів UKR/TPQ-50 для Збройних Сил України.

Про це йдеться у документі, опублікованому на сайті міноборони США.

Пентагон уклав контракт із нью-йоркською компанією SRCTec LLC на виробництво легких радарних систем для України вартістю 12 096 538 доларів. Ці кошти виділені в рамках Ініціативи сприяння безпеці в Україні.

Роботи виконуватимуть у місті Сіракузи штату Нью-Йорк. Орієнтовна дата їхнього завершення – 30 червня 2023 року.

Ці радіолокаційні системи допоможуть українським бійцям захищатися від російських мінометних і артилерійських обстрілів.

Судячи з абревіатури, в угоді йдеться про мобільні РЛС AN/TPQ-50. Вони можуть виявляти та відслідковувати мінометні позиції та надавати інформацію для ведення контрбатарейної боротьби.

AN/TPQ-50 – це радар артилерійської розвідки, що працює в L-діапазоні частот. Він виявляє артилерійські, ракетні та мінометні постріли та розраховує траєкторії польоту цих боєприпасів.

Цей радар – сучасна модифікація системи AN/TPQ-48. РЛС має дальність виявлення боєприпасів на траєкторії польоту до 10 км і точність визначення координат до 50 м. Зазвичай використовується для виявлення передусім мінометних позиції противника.

Радар AN/TPQ-50 може бути встановлений на щоглах, триногах або легких транспортних засобах, доприкладу, таких як армійський позашляховик HMMWV.

Ці легкі радіолокаційні системи передаються України від Сполучених Штатів, як військово-технічна допомога у боротьбі з російським повномасштабним вторгненням.

У червні повідомлялося, що Велика Британія передасть Україні РЛС виявлення дронів для потреб Збройних Сил. Тоді йшлося про значну кількість радарів A422.

Поставка цих радарів в Україну є частиною військово-технічної допомоги від Сполученого Королівства для підтримки українських військ у бойових діях проти російського агресора.

Війна з Росією Військова допомога Закупівлі РЛС Світ США Україна