fbpx
США завдали шість авіаударів по талібам упродовж минулих 30 днів

США завдали шість авіаударів по талібам упродовж минулих 30 днів

Авіаудар Азія Афганістан Світ США Талібан

США завдали шість авіаударів по талібам упродовж минулих 30 днів в рамках підтримки Сил оборони та безпеки Афганістану (абревіатура англійською – ANDSF).

Про це пише журналіст Джефф Сельдін в статті для Голосу Америки.

Більшість авіаударів провели американські дрони, а самі удари були спрямовані «проти військового обладнання, яке Талібан зміг захопити у ANDSF».

Інформацію про застосування зброї проти талібів повідомив посадовець оборонної сфери США на умовах анонімності.

«Удари було спрямовано проти ворожих сил, особового складу ворога», – додав посадовець.

В четвер речник Пентагону Джон Кірбі заявив, що США провели авіаудари «упродовж останніх декількох діб».

Американські військові в Афганістані

Голова Об’єднаних штабів США генерал Марк Міллі заявив про зростання тиску з боку талібів в Афганістані, але відзначив, що найбільш населені міста вони не контролюють.

В інтерв‘ю NPR голова ЦРУ Білл Бернс відзначив, що «афганський уряд не безпомічний», але проблема в тому, чи стане політичної волі та єдності у влади, щоб протистояти Талібану.

У протидії поширенню талібів після виведення військ коаліції найбільш ефективними є сили спеціальних операцій Афганістану та повітряні сили, що відвойовують втрачені території та завдають удари в тилу.

Літаки «Super Tucano» для ВПС Афганістану. Вересень 2020. Фото: ЗМІ Афганістану

Міністерство оборони Афганістану регулярно публікує відео відзняте з безпілотних літальних апаратів чи літаків з ударами по талібам.

Нагадаємо, що основа Повітряних сил Афганістану – легкі штурмовики A-29 Super Tucano, легкі гелікоптери MD530, ударні Мі-24 та Мі-35, а також багатоцільові Мі-8 та UH-60 Black Hawk.

Авіаудар Азія Афганістан Світ США Талібан