fbpx
Starlink став незамінним для українських артилеристів

Starlink став незамінним для українських артилеристів

SpaceX Артилерія Війна з Росією Д-20 Супутник Україна

Глобальна супутникова система Starlink Ілона Маска стала важливою частиною ефективної роботи української артилерії.

Польський доброволець України в інтерв’ю польському виданню Defence24 розповів, як Starlink допомагає Україні на фронті.

Навесні він працював в Україні медиком, але потім перейшов в артилерію, у розрахунок 152-мм буксированої гаубиці Д-20.

В артилерійській частині, за його словами, він був єдиним іноземцем.

Доброволець воював на Донбасі під час наступу російських сил на Сєвєродонецьк та Лисичанськ.

Ілюстративне фото гаубиці Д-20 українських військових у 2014 році

Його гаубиця Д-20 отримала свою групу операторів безпілотників і свій термінал Starlink.

Оператори дронів зазвичай розміщувалися за кілька кілометрів попереду зброї.

Максимальна дальність стрільби Д-20 – близько 17 км, тому часто гаубиця розміщувалася за кілька кілометрів від лінії бойового зіткнення.

Це залежало від того, наскільки віддаленою була ціль і якою була концепція завдання.

Вогонь вівся виключно за підтримки дрона та з використанням зв’язку Starlink. Коригувався кожен постріл, включаючи установки на підривнику.

Українські військові тренуються з дроном DJI Mavic 3. Ілюстративне фото з відкритих джерел

«Завдяки зв’язку через термінали Starlink, достатньо було просто регулярно стріляти та коригувати вогонь. Голосовий зв’язок був цілодобовим, тому у нас регулярно з’являлися поправки або, наприклад, інформація про те, що боєприпас не вибухнув і треба вкрутити інші підривники», – розповідає польський доброволець.

Вранці тягач із гаубицею та боєкомплектом у кузові, розрахованим на близько 20 пострілів, висувався в зону очікування, де чекав на одержання цілевказання від операторів дронів, після чого швидко виїжджав на необхідну позицію.

Вибір позиції та шляхи відходу з неї планувалися заздалегідь. Із кожної позиції випускалося лише кілька снарядів, після чого гаубиця швидко згорталася.

Випускати по 20 снарядів з однієї позиції доводилося нечасто, військові намагалися уникати такої тактики, а порожні ящики від снарядів часто забирали з собою.

Starlink у війні

Starlink Ілона Маска – це мережа з понад 2000 супутників, що обертаються навколо Землі та зв’язуються з тисячами наземних терміналів.

Супутниковий зв’язок став доступний по всій території України наприкінці лютого, після збою в роботі інтернет-сервісів через вторгнення Росії.

Український військовий встановлює Starlink. Фото з відкритих джерел

Присутність Starlink в Україні виявилася неоціненною не тільки на фронті, але й у відновленні енергетичної та комунікаційної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російських ударів.

Наприкінці лютого, коли вторгнення Росії призвело до перебоїв у роботі інтернет-сервісів України, віцепрем’єр-міністр країни Михайло Федоров звернувся до Ілона Маска, щоб попросити американського мільярдера активувати Starlink, гігантську широкосмугову мережу SpaceX.

Маск швидко відповів: «Послуга Starlink тепер активна в Україні. Більше терміналів у дорозі».

Повідомлення Ілона Маска про активацію в Україні Starlink. 27 лютого 2022 року

Після цього українські військові почали підключати через супутник Starlink свої дрони, які дозволяють українським артилерійським точніше працювати по позиціях росіян. Від початку повномасштабної війни Україна отримала близько 20 тисяч пристроїв Starlink.

SpaceX Артилерія Війна з Росією Д-20 Супутник Україна