fbpx
Стартувала місія Artemis I. Відбувся запуск ракети Space Launch Systems

Стартувала місія Artemis I. Відбувся запуск ракети Space Launch Systems

NASA Космос США

О 8:47 за Києвом з космічного центру Кеннеді на мисі Канаверал відбувся пуск ракети Space Launch Systems.

Вона має вивести корабель Orion в космос. Він облетить місяць та має повернутися на Землю. Ця місія має назву Artemis I. 

Відео пуску ракети відбулося в прямому ефірі.

Місія Artemis 1 – перша спроба США підготувати пілотований політ на Місяць після місій Apollo наприкінці 1960-х – на початку 1970-х.

Ракета SLS має 100 метрів заввишки, вона призначена для запуску апаратів у далекий космос.

Ракета створена для дослідження глибокого космосу і може перенести дослідників далі, ніж будь-коли раніше.

 

Orion проведе в космосі близько 3 тижнів.

Космічний корабель перевозить три манекени. Вони схожі на астронавтів та оснащені датчиками, щоб надавати дані про те, що можуть відчути члени екіпажу під час подорожі на Місяць.

Опис місії Artemis I

У рамках наступної місії Artemis II планується перший пілотований політ Orion, а під час Artemis III – планується висадка астронавтів на Місяці.

Слідкувати за перебуванням корабля під час теперішнього запуску можна на спеціальному сайті Artemis Real-time Orbit (AROW).

Ракета SLS з космічним кораблем Orion Фото: NASA

Нагадаємо, 7 листопада з Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США) о 12:32 за київським часом відбувся пуск ракети-носія Antares.

Ракета-носій Antares складається із двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило ДП “КБ “Південне” та виготовило ДП “ВО ПМЗ” у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), ТОВ «ЧЕЗАРА ТЕЛЕМЕТРІЯ», «РАПІД» (Чернігів) та iншими на замовлення корпорації Northrop Grumman (США).

NASA Космос США