fbpx
Судно «Гідробіолог» спущено на воду після докової частини ремонту

Судно «Гідробіолог» спущено на воду після докової частини ремонту

НАН України Судноремонт Україна Флот

Судно «Гідробіолог», яке належить Національній академії наук України було спущено на воду після докової частини ремонту.

Про це інформує Мілітарний.

Директор Інституту гідробіології НАН України Сергій Афанасьєв, 2 листопада 2021 року, на своїй сторінці у Facebook оприлюднив допис та відео стосовно дослідницького судна.

У цій публікації Сергій Афанасьєв повідомив, що 28 жовтня, після докового ремонту, успішно пройшло ходові випробування науково-дослідне судно (НДС) «Гідробіолог». Він також висловив вітання і подяку усім дотичним до його відновлення.

“Корпус, побудований з авіаційного алюмінію, фактично досі не піддався корозії. Унікальний корабель ріка-море спроектований і укомплектований для наукових досліджень широкого профілю, від суто гідробіологічних/іхтіологічних до радіологічних, гідрогеологічних та гідрофізичних, зокрема методами гідроакустики…” – зазначив директор інституту.

«Гідробіолог» може брати на борт 24 науковця (12 для довготривалих морських експедицій).

У своєму дописі Афанасьєв зазначив, що “нажаль жодної цільової гривні на ремонт та утримання цього судна держава не виділяла і не виділяє, все фінансування іде за рахунок спецфонду НАН України”.

НДС «Гідробіолог»

Судно було побудовано у 1992 році на Іллічівському судноремонтному заводі та експлуатувалось всього 500 годин, і є єдиним таким «ексклюзивним» науково-дослідним судном в Україні.

Тендер на проведення ремонтних робіт у 2019 році, виграв Київський суднобудівний-судноремонтний завод. У серпні того ж року, судно було піднято на сліп підприємства де розпочалось виконання законтрактованих робіт.

Науково-дослідне судно "Гідробіолог" під час підняття на сліп

Першим етапом стало очищення піскоструйним методом підводної частини судна та дефектування з подальшим виконанням замірів залишкових товщин обшивки. Результатом цього стало підписання угоди про додаткові роботи з капітального ремонту судна.

Науково-дослідне судно "Гідробіолог" під час транспортування до підприємства КССЗ

Короткі технічні характеристики судна:

Водотоннажність (повна): 171,7 тонн (214,3 тонни)
Довжина: 37,6 метрів
Ширина: 6,9 метрів
Осадка: 2,09 метрів
Висота борту: 2,95 метри
Швидкість: 12 вузлів
Екіпаж: 12 осіб
Науковий персонал: 12 осіб
Автономність: по паливу – 150 годин, по воді та стокам – 5 діб, по провізії – 10 діб
Район плавання: ІІ обмежений змішаний (річковий, озерний, морський) при хвилюванні не більше 6 балів та висоті хвилі не більше 3,5 метри.

НАН України Судноремонт Україна Флот