fbpx
Судно розмагнічування «Балта» зазнало лиха біля Зміїного

Судно розмагнічування «Балта» зазнало лиха біля Зміїного

ВМС України Судно розмагнічування «Балта» Флот Чорне море

Судно розмагнічування «Балта» Військово-Морських Сил ЗС України зазнало лиха біля острова Зміїного.

Про це інформує Мілітарний з посиланням на Головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенанта Валерія Залужного.

За деякою інформацією причина аварії невідомий об’єкт на який напоролось судно.

Аварія сталась сьогодні зранку під час виконання завдань за призначенням екіпажем українського судна. За останньою інформацією на судні затоплено декілька відсіків.

Інформація від Головнокомандувача ЗСУ:

Рятувальні роботи ускладнюються складними метереологічними умовами, висота хвиль зараз перевищує 2 метри, а швидкість вітру – 10 м/с.

З метою забезпечення проведення пошуково-рятувальних робіт Військово-Морськими Силами розгорнуто пункт управління пошуково-рятувального забезпечення, налагоджено взаємодію із казенним підприємством «Морська пошуково-рятувальна служба» Міністерства інфраструктури України, Державною прикордонною службою України, ДСНС. До операції залучено кораблі і катери в кількості вісім одиниць та чотири одиниці повітряних суден, – повідомив Головнокомандувач ЗСУ.

До операції залучено більшість плавскладу ВМС ЗС України, разом з розвідувальним кораблем «Сімферополь», а також у район відправлені пошуково-рятувальний буксир «Сапфір» та пошуково-рятувальні катери КП «Морська пошуково-рятувальна служба».

На борту патрульних катерів «Слов’янськ» та «Старобільськ» ще зранку у район лиха вийшов аварійно-рятувальний загін з рятувальним майном, до виходу готується середній розвідувальний корабель «Сімферополь», на борту якого також перебувають флотські рятувальники.

Завдяки злагодженим та впевненим діям екіпажу корабля, аварійну ситуацію вдалося стабілізувати. Загрози життю особового складу немає. Загрози втрати судна немає.

Наразі триває операція щодо надання допомоги аварійному кораблю та повернення його до пункту постійної дислокації, – повідомили деталі у пресслужбі ВМС ЗС України.

Наприкінці листопада минулого року судно розмагнічування «Балта» повернулось на службу до після завершення ремонту.

18 листопада 2020 року судно залишило акваторію заводу «Нібулон» у Миколаєві та направилося до пункту базування.

Роботи включали підйомом корабля у доці, очистку, дефектування, заміна зовнішньої обшивки корпусу, фарбування.

Судно розмагнічування «Балта»

Пройшли ремонт донно-заборна апаратура, підрулюючий пристрій, пневматичні та гідравлічні системи, цистерни для палива та прісної води, пожежній насос та ряд інших систем. Окрім того на судні «Балта» в ході докування буде повністю замінений протекторний захист.

«Балта» (A811 ) – судно розмагнічування проєкту 130 Військово-Морських Сил ЗС України, до 2018 року мало бортовий номер  – U811, до 1997 року – СР-568.

Судно розмагнічування СР-568 було закладене на Північній верфі в Гданьську (Польща) в 1987 році, заводський №9/130.

Спущено на воду 10.04.1987 р., вступило в стрій 26.11.1987 р. Входило до складу 230-го дивізіону МРСО Чорноморського флоту, з базуванням у Севастополі. 01.07.1997 року 01.07.1997 року судно розмагнічування СР-568 при розподілу  Чорноморського флоту було передане ВМС України, де отримало назву “Балта” (бортовий номер – U811), де і продовжує свою службу зараз. 

Судно розмагнічування «Балта» у Севастополі в 2010 році

Призначене для проведення спеціальних заходів щодо зменшення власних магнітних полів бойових кораблів та суден.

У ВМС ЗС України здебільшого використовувалось для висвітлення надводної обстановки у районах плавання.

ВМС України Судно розмагнічування «Балта» Флот Чорне море