fbpx
Судно з двома патрульними катерами Island для ВМС України пройшло Дарданелли

Судно з двома патрульними катерами Island для ВМС України пройшло Дарданелли

ВМС України Катери «Island» Патрульні катери Світ Співпраця США Україна-США Флот

Судно Ocean Grand з двома патрульними катерами Island для України пройшло через протоку Дарданелли.

Про це інформує Мілітарний.

Вантажний корабель Ocean Grand під прапором Сполучених Штатів Америки з катерами «Суми» та «Фастів» класу Island на борту в суботу, 20 листопада, пройшов через протоку Дарданелли і увійшов у Мармурове море, повідомив турецький споттер Yörük Işık на своїй сторінці у Twitter.

Катери Island є частиною американського пакету безпекової допомоги на понад 2,5 мільярдів доларів, яку США надали Україні з 2014 року. Судна призначені для посилення Військово-Морських Сил нашої країни, .

«Суми» та «Фастів» були завантажені на Ocean Grand для перевезення морем та 8 листопада, вирушили з американського Балтімора, штат Меріленд, до Одеси.

Спочатку планувалось, що патрульні катери відправлять зі США в Україну до кінця травня. Терміни відправки змістилися через встановлення озброєння американського виробництва, про що розповів тодішній Міністр оборони Андрій Таран.

До Сполучених Штатів Америки для проведення 10-тижневого курсу підготовки майбутні екіпажі катерів Island прибули у січні 2021 року.

Це вже друга партія катерів, які США передадуть Україні в рамках допомоги у сфері безпеки та оборони. Перші два – «Слов’янськ» та «Старобільськ» вже служать у складі національного флоту.

На відправку до Україну в США чекає ще один катер класу Island. П’ятий переданий Україні патрульний катер отримав ім’я Героя України прапорщика В’ячеслава Кубрака.

Екіпаж катера вже носить нарукавні знаки з цим іменем. За планами катер «В’ячеслав Кубрак» повинен відправитися в Україну вже восени.

Українські моряки, 7 вересня прибули до міста Балтимор, штат Меріленд, для проходження навчання з управління та експлуатації судна.

Перед відправкою за океан українські військові моряки проходили інтенсивний курс в Україні на базі 198 Навчального центру ВМС ЗС України та інших установах. Перший етап підготовки відбувся в Одесі, де відібрані кандидати пройшли теоретичний і практичний курси занять, на яких вивчали технічні характеристики катерів цього класу.

ВМС України Катери «Island» Патрульні катери Світ Співпраця США Україна-США Флот