fbpx
Сухопутні сили Польщі отримають 32 вертольоти AW149

Сухопутні сили Польщі отримають 32 вертольоти AW149

Авіація Гелікоптери Європа Закупівлі Компанія Leonardo Польща Світ Сусіди

Уряд Польщі погодив контракт на закупівлю 32 вертольотів AW 149 для Сухопутних військ.

Про це повідомляють на сайті Міністерства оборони Польщі.

Йдеться про вертольоти, які будуються в рамках групи Leonardo, до складу якої входить PZL Świdnik.

Щойно підписано контракт на вертольоти AW 149, які будуть використовуватися сухопутними військами. Це вертольоти з хорошою репутацією. Йдеться про вертольоти, які будуються в рамках групи Leonardo. PZL Świdnik є одним із провідних заводів у цій групі виробників гелікоптерів та літаків“, –  сказав міністр оборони Польщі Маріуш Блащак під час затвердження контракту.

AW149 для Польщі Фото: Міністрерство оборони Польщі

Підписаний документ передбачає поставку 32 вертольотів AW 149 з логістичним пакетом – запчастини та витратні матеріали.

Також до контракту входить устаткування для наземного обслуговування вертольотів і навчально-тренажерне обладнання. Угода передбачає комплексну підготовку пілотів та технічного персоналу. Ці гелікоптери використовуватимуть для транспортування, підтримки військ з повітря, а також для евакуації та пошукових операцій. Вертольоти замовлятимуть у важчий версії, вони будуть оснащені протитанковими керованими ракетами.

Найголовніше, що польські сухопутні війська використовуватимуть сучасні вертольоти. Це, звичайно, надзвичайно важливо в контексті міжнародної ситуації, в контексті того, що Росія вторглася в Україну. В контексті того, що зараз за нашим східним кордоном йде війна. (…) Тому ми прийняли рішення прискорити процес модернізації Війська Польського. Прикладом такої діяльності є гелікоптер AW 149, який буде використовуватися в Війську Польському“, – сказав Міністр оборони.

Маріуш Блащак, Міністр оборони Польщі під час підписання контракту, фото: Міністерство оборони Польщі

Гелікоптери мають бути поставлені в 2023 – 2029 роках. Перші борти надійдуть вже наступного року. Вартість угоди – близько 1, 8 мільйона доларів (8, 250 млн злотих).

Вертольоти AW149 у конфігурації, що відповідає потребам польських збройних сил, будуть оснащені системами спостереження, стрілецькою зброєю, керованими та некерованими ракетами. Озброєння, в залежності від варіанту використання вертольота, може бути встановлено в кабіні або на точках підвіски вертольота.

AW149

AW149 є багатоцільовим військовим гелікоптером, здатним виконувати польоти вдень і вночі.

  • Максимальна злітна маса: 8300 кг (можливе збільшення до 8600 кг).
  • Максимальна швидкість вертольота: 313 км/год, крейсерська: 287 км/год.
  • Максимальна дальність: 958 км, максимальна дальність польоту: 4 години. і 55 хвилин.
  • AW149 може взяти на борт 19 пасажирів. Екіпаж складається з 2 осіб, але основні завдання може виконувати один пілот.
AW149 для Польщі Фото: Міністрерство оборони Польщі

Нагадаємо, на початку лютого минулого року з’явилася інформація, що в Польщі розглядають варіант заміни вертольотів Ми-2 на AW139.

Крім того, у квітні 2019 року Польща підписала угоду з італійською компанією Leonardo про придбання чотирьох гелікоптерів AW101 для національних військово-морських сил.

Авіація Гелікоптери Європа Закупівлі Компанія Leonardo Польща Світ Сусіди