fbpx
Super Hornet продемонстрував можливість застосування з авіаносців Індії

Super Hornet продемонстрував можливість застосування з авіаносців Індії

Boeing F/A-18 Hornet Авіація Випробування Індія Морська авіація Світ США

Багатоцільовий винищувач F/A-18 Super Hornet продемонстрував можливість застосування з авіаносців Індії.

Про це повідомила пресслужба компанії Boeing.

На військово-морській станції в штаті Меріленд у США літак показав можливість роботи з системою короткого зльоту з трампліну, аналогічною до авіаносців Індії.

Зараз Індія підбирає заміну радянським палубним винищувачам МіГ-29К які використовуються військово-морськими силами вже тривалий час і через часті аварії були вимушені розглядати альтернативні варіанти літаків.

Перший успішний та безпечний запуск F/A-18 Super Hornet з трампліна починає процес перевірки для ефективності роботи на авіаносцях ВМС Індії, – сказав Анкур Канаглекар, керівник відділу продажів винищувачів Boeing в Індії.

F/A-18E Super Hornet та авіаносець США «Джон К. Стеннис» CVN-74. 2013 рік. Фото: airspacemag.com

У Boeing вважають якщо вибір зупиниться на користь Super Hornet то це дасть доступ Індії до передових світових технологій які використовують ВМФ США та інші країни, і головне зекономить мільярди доларів необхідні для створення аналогічних систем.

Також важливим є аспект, що Boeing пропонує Індії локалізацію винищувачів безпосередньо у країні із залученням більш ніж 200 місцевих підприємств до їх виробництва.

За такою схемою компанія вже співпрацює по проєкту закупівлі транспортних гелікоптерів CH-47F Chinook та ударних AH-64E Apache для Повітряних сил Індії.

Щорічний обсяг споживання продукції американської компанії складає понад 1 млрд доларів, а їх виробництво безпосередньо на території Індії створює близько 3000 робочих місць на спільному підприємстві і ще 7000 на підрядних заводах.

Окрім варіанту з американським палубним винищувачем Індія розробляє національний легкий літак Tejas, який включає і палубну версію.

Перший зліт з палуби індійського багатоцільового літака Tejas Mk 1

11 січня 2020 року палубний винищувач Tejas здійснив успішну посадку на авіаносець INS Vikramaditya, а наступного дня здійснив успішний зліт з цього судна.

Багатоцільовий літак Tejas під час випробувань на наземному тренажері на авіабазі INS Hansa у вересні 2019 року

До того як індійський національний легкий багатоцільовий літак Tejas, у палубній версії, здійснив успішний зліт та посадку з палуби авіаносця,він проходив випробування на авіабазі INS Hansa де є спеціальний наземний комплекс для тренувань льотчиків палубної авіації.

Boeing F/A-18 Hornet Авіація Випробування Індія Морська авіація Світ США