fbpx
Система управління ЗСУ за 580 млн має безліч проблем – Bihus.Info

Система управління ЗСУ за 580 млн має безліч проблем – Bihus.Info

Генеральний штаб ЗСУ ОПК Україна

Система управління ЗСУ, за розробку якої Міністерство оборони України заплатило 580 млн гривень, має безліч проблем та може бути не придатна для використання.

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

Нещодавно проведений аудит показав у розробці ТОВ «Еверест Лімітед» безліч проблем, через що її можуть взагалі не використовувати в армії.

Зазначається, що до підписання цього контракту основним видом діяльності компанії була не розробка програмного забезпечення, а торгівля комп’ютерами, технікою і готовим софтом та не розробляла програмне забезпечення.

Міністерство оборони підписало контракт з Еверестом за умови, що компанія залучить до роботи над проєктом співвиконавців.

Відповідно до підписаної у 2016 році угоди зазначена компанія повинна була створити систему управління військами «ДЗВІН-АС».

В розробку входило створення спеціалізованого військового програмного забезпечення та облаштувати кілька пунктів управління технікою, на якій працює софт.

Робота тривала чотири роки, і техзавдання за цей час виправляли 12 разів, а кошторис зростав – в результаті за «ДЗВІН» заплатили 580 млн грн.

Автоматизована система управління військами «ДЗВІН-АС»

Влітку 2020 року СБУ ініціювала аудит проєкту, за підсумками якого прийшла до висновку, що програмне завдання не відповідає поставленому завданню, а використання системи може бути недоцільним.

У висновку аудиту йдеться, що «ДЗВІН» повинен був стати головним елементом Єдиної автоматизованої системи Збройними Силами України, але в ході роботи над проєктом частину з поставлених завдань не реалізували, а частина не дозволяє ефективно і оперативно управляти армією.

Зокрема, виявлено такі проблеми:

  • «ДЗВІН» несумісний з аналогічними системами країн-членів НАТО;
  • він не містить відкритих програмних інтерфейсів за міжнародними стандартами, що ускладнює інтеграцію системи з іншим програмним забезпеченням в Єдиній системі управління ЗСУ;
  • система не зможе забезпечити ефективної роботи під час бойових дій через те, як реалізована робота з цифровими картами;
  • через те, що гриф секретності в системі привласнюють не окремим документам, а цілим пунктам управління, оперативний і автоматичний документообіг буде неможливий;
  • частина софту в складі системи – ліцензійне програмне забезпечення, яке компанія Еверест купила у сторонніх виробників. При цьому одна з закуплених програм, пакет ліцензій якої ліг в кошторис 15 млн грн, в результаті не використовується, а інша не проходила перевірку на предмет захисту інформації.

У Генштабі не відреагували на запит журналістів з проханням прокоментувати інформацію, а в Міністерстві оборони заявили, що передали матеріали аудиту в ДБР і не можуть прийняти рішення щодо проєкту до закінчення слідства.

Генеральний штаб ЗСУ ОПК Україна