fbpx
Тайвань випробовує новий літак ХТ-5

Тайвань випробовує новий літак ХТ-5

Авіабудування Авіація Азія Китайська Республіка (Тайвань) Навчально-бойові літаки ПС Китайської Республіки (Тайвань) Світ

Тайвань розпочав підготовку до льотних випробувань першого дослідного зразка реактивного навчально-бойового літака ХТ-5.

Про це повідомляють ЗМІ Тайваню.

Перший політ ХТ-5 запланований на кінець червня 2020 року. Підготовка до льотних випробувань охоплює цикл аеродромних відпрацювань, в ході яких будуть проведені випробування всіх систем.

Загальна вартість програми, яка фінансується міністерством національної оборони Китайської Республіки (Тайвань), визначена у 2,3 млрд дол США.

Планується побудувати два прототипи ХТ-5, перший з яких готовий був у 2019 році. Постачання ж 66 серійних літаків для ВПС Тайваню побудови AIDC планується завершити вже у 2026 році.

Навчально-бойовий літак ХТ-5 (раніше позначався ХАТ-5) розробляється на основі раніше розробленого для ВПС Тайваню легкого винищувача AIDC F-СК-1 Ching-kuo.

Літак ХАТ-5 ґрунтується на конструкції двомісного навчально-бойового винищувача F-СК-1В, але повинен мати полегшений планер з широким застосуванням композиційних матеріалів.

Літак AIDC F-СК-1 Ching-kuo. Фото з відкритих джерел

Літак позбудеться РЛС і гарматного озброєння, але при цьому отримає посилене шасі й збільшений запас палива.

Двигуни Honeywell / ITEC F125 будуть збережені, що забезпечить літаку можливість досягнення надзвукової швидкості.

Двигун Honeywell / ITEC F125

Розробка ХТ-5 була розпочата у 2013 році у відповідь на тендерні вимоги міністерства національної оборони Китайської Республіки (Тайвань) на навчально-бойовий літак нового покоління.

Відео: ХТ-5 на аеродромі (червень 2020)

Літаки ХТ-5 плануються для заміни використовуваних зараз в ВПС Тайваню навчально-бойових літаків АТ-3 виробництва AIDC 1980-х років і двомісних навчально-бойових винищувачів Northrop F-5F Tiger II.

Авіабудування Авіація Азія Китайська Республіка (Тайвань) Навчально-бойові літаки ПС Китайської Республіки (Тайвань) Світ