fbpx
Тактична ракета PrSM досягла рекордної дальності пуску

Тактична ракета PrSM досягла рекордної дальності пуску

Lockheed Martin Випробування Ракетобудування Світ США

Перспективна балістична ракета Precision Strike Missile (PrSM) досягла дистанції пуску 400 кілометрів.

Про це повідомляє Defense News.

Це відбулося під час тестового випробування на ракетному полігоні White Sands в штаті Нью-Мексико, ракета розробляється компанією Lockheed Martin для потреб Сухопутних військ США.

“Ми мали вражаючу ефективність, пролетівши (ракета) понад 400 кілометрів у своєму найбільшому радіусі польоту”, – сказала Гейлія Кемпбелл, віце-президент Lockheed.

Precision Strike Missile

“Наші цілі випробувань включали підтвердження траєкторії польоту, дальності і точності від запуску до ураження, а також летальності боєголовок, інтеграції пускової установки HIMARS та загальної продуктивності ракети”, – зазначила Гейлія Кемпбелл.

MGM-140 ATACMS

Ракета PrSM має замінити систему ATACMS. На сьогодні планується, що дальність PrSM складатиме не менше 499 км на противагу 300 км в ATACMS. При цьому попередні розрахунки показують, що навіть в базовій комплектації дальність PrSM може бути до 550 км.

Розробка пройшла три льотні випробування минулого року під час відпрацювання технології та фази зниження ризику. Тоді пуски здійснювалися на дальності: 240 кілометрів, 180 та 85 кілометрів відповідно. На думку експертів, меншу дальність польоту може бути важче реалізувати, оскільки ракета повинна швидше підніматися і опускатися.

Програма Precision Strike Missile (PrSM) стартувала у 2017 році та передбачає створення високоточної оперативно-тактичної ракети нового покоління і офіційно спочатку заявлена дальність від 60 до 499 км.

Окрім того після краху угоди РСМД Сухопутні війська США не виключають, що дальність PrSM можуть збільшити до 700-750 км.

Також в рамках робіт по створенню нової балістичної ракети планується оснастити її головкою наведення для боротьби із РЛС систем ППО і кораблів в рамках першого етапу робіт. На другому етапі робіт розглядається можливість посилення потужності бойової частини.

Військові розглядають і можливість використання нового боєприпасу на реактивних системах залпового вогню M270A1 MLRS і M142 HIMARS.

Армія США раніше припускала зробити вибір зразка за програмою до кінця 2020 року і почати серійне виробництво обраного зразка PrSM вже у 2023 рік (початкові плани були на 2027 рік) з досягненням первісної бойової готовності (IOC) у 2025 році, а також у 2025 році почати отримання модифікованих варіантів ракети з можливістю ураження рухомих морських цілей і наземних систем ППО.

Lockheed Martin Випробування Ракетобудування Світ США