fbpx
Таїланд модернізує свої JAS 39 попри скорочення оборонних витрат

Таїланд модернізує свої JAS 39 попри скорочення оборонних витрат

JAS 39 Gripen Saab Авіація Азія Модернізація Світ Таїланд

Королівські Повітряні сили Таїланду здійснять модернізацію 11 літаків JAS 39 C\D. Оновлення винищувачів відбудеться попри те, що через COVID19 оборонні витрати країни були скорочені. Вартість робіт складе близько 21,12 млн дол. (631 млн тайських батів).

Про це доповідає “Мілітарний” з посиланням на тайські медіа.

Ескадрилью “Гріпенів” модернізують до рівня MS20. Раніше (у 2016-ому) такий пакет оновлень отримували літаки зі складу ВПС Швеції, а згодом – Чехії.

JAS 39 MS20 отримує можливість застосовувати ракету “Meteor” класу “повітря-повітря” та авіабомби SDB. Також літак обладнується покращеною системою РХБЗ та системою попередження зіткнення із землею (Auto GCAS).

Останнє вдосконалення є особливо актуальним для Таїланду, оскільки країна вже втратила один JAS 39C в авіакатастрофі.

Буде оновлено програмне забезпечення радара PS-05/A до версії Mk.4, що дозволить суттєво збільшити дальність роботи без заміни антени.

Таїланд підписав угоду з Saab про закупівлю 12 JAS 39 Gripen у 2008 році, а поставки розпочалися у 2013-ому. Закупівля була покликана замінити парк застарілих Northrop F-5.

В січні 2017 під час авіашоу з нагоди Дня дітей один з винищувачів розбився, а пілот загинув. Літак упав на злітно-посадкову смугу під час демонстрації маневру раптової атаки. Це єдина авіакатастрофа зі смертю пілота за участі JAS 39 в історії шведського літака.

Saab JAS 39 Gripen – легкий одномоторний багатоцільовий винищувач виробництва шведської аерокосмічної компанії Saab AB. Станом на 2020 рік було побудовано більше 271 літаків різних модифікацій.

JAS 39 стоїть на озброєнні Швеції, Таїланду, Чехії, Угорщини, ПАР та Бразилії. В останній виробництво літака локалізували.

“Гріпен” розглядається як один з варіантів для оновлення складу тактичної авіації України, згідно з “Візією Повітряних сил ЗСУ – 2035”.

Командування ПС ЗСУ прийшло до висновку, що шведський літак є оптимальним вибором за критеріями вартість/бойовий потенціал.

JAS 39 Gripen Saab Авіація Азія Модернізація Світ Таїланд