fbpx
Таїланд замовив додаткові підводні човни S26T

Таїланд замовив додаткові підводні човни S26T

Азія Китай (КНР) Підводні човни Світ Суднобудування Таїланд Флот

Парламент Королівства Таїланд схвалив покупку в КНР додаткових дизель-електричних підводних човнів класу S26T.

Про це повідомляє видання Bangkok Post.

Підкомітет парламенту, що відповідає за держзакупівлі, проголосував за виділення 713 млн доларів на закупівлю для ВМС країни двох дизель-електричних підводних човнів класу S26T (Thailand).

Повідомляється, що в підкомітеті розгорілися палкі дебати між представниками ВМС і парламентаріями, які виступають проти цього плану в контексті економічного збитку, нанесеного країні через пандемію COVID-19.

Поки укладено контракт на закупівлю першої субмарини, яка, згідно з оновленим графіком, повинна бути передана ВМС у 2024 році.

Військові ВМС Таїланду. Фото: ЗМІ Таїланду

Нині на озброєнні ВМС Таїланду підводні човни відсутні.

На початку 2015 року командування ВМС в черговий раз приступило до оцінки можливих варіантів закупівлі дизель-електричних підводних човнів.

Були розглянуті пропозиції суднобудівних компаній з Китаю (КНР), Росії, Німеччини, Республіки Корея і Швеції.

Контракт

У червні 2015 року комісія, сформована для реалізації плану закупівлі підводних човнів, проголосувала на користь придбання запропонованої китайською корпорацією суднобудівної промисловості CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation) дизель-електричних підводних човнів S26T.

Причиною вибору китайських підводних човнів була названа їх мінімальна вартість в порівнянні з пропозиціями інших країн (вартість пропозиції КНР була на третину нижче, ніж у конкурентів).

Проте, проєкт був заморожений урядом в результаті виниклої в країні хвилі критики й відновився лише у 2016 році, коли уряд затвердив принциповий план закупівлі трьох побудованих в КНР підводних човнів загальною вартістю 36 млрд батів (офіційна валюта Таїланду).

У квітні 2017 року Кабінет міністрів схвалив виділення 13,5 млрд батів (383 млн доларів) для фінансування покупки першого з трьох запланованих підводних човнів класу S26T.

Контракт на поставку першого дизель-електричного підводного човна проєкту S26T командування ВМС Таїланду підписало з Китайської корпорацією по виробництву продукції суднобудування та морської техніки CSOC (China Shipbuilding & Offshore International Corporation) 4 травня 2017 року.

За наявними даними, угода також включає навчання особового складу, постачання запасних частин, певної кількості торпед невідомого типу і протикорабельних ракет підводного пуску CM-708, передачу ряду технологій, надання послуг з обслуговування техніки та створення інфраструктури.

Підводний човен класу S26T. Фото: З відкритих джерел

Оплата за перший підводний човен буде проведена траншами, включаючи 700 млн батів у 2017 році, а потім по 2 млрд батів протягом 2018-2023 років.

Різка сталі для будівництва першого підводного човна почалася в Китаї у вересні 2018 року, церемонія закладки кіля відбулася на верфі Wuchang Shipbuilding в Вухані 5 вересня 2019 року. На той момент очікувалося, що будівництво буде завершено в середині 2023 року.

ВМС Таїланду планує укласти контракт на поставку двох додаткових підводних човнів S26T в найближчій перспективі, щоб отримати їх до 2026 року.

Азія Китай (КНР) Підводні човни Світ Суднобудування Таїланд Флот