fbpx
Теробороні дозволили використовувати мисливську зброю

Теробороні дозволили використовувати мисливську зброю

Кабінет Міністрів Піхотне озброєння Тероборона (ТрО) Україна

У Кабміні розповіли, в якому порядку добровольці тероборони можуть застосовувати особисту мисливську зброю та набої під час виконання завдань.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на постанову Кабміну.

Нещодавно в Україні було затверджено порядок застосування членами добровольчих формувань територіальних громад особистої мисливської зброї та набоїв до неї в межах виконання завдань тероборони.

Особисту мисливську зброю можуть використовувати всі члени тероборони.

Водночас виготовлення, придбання, зберігання та облік як зброї, так і набоїв до неї, здійснюються згідно з вимогами чинного законодавства.

Тероборона України (ТРО). 2021 рік. Фото: Міноборони

Згідно з документом, під час перенесення або перевезення особиста мисливська зброя може бути у зарядженому стані та поза спеціальним чохлом (кейсом, футляром тощо), але виключно під час виконання завдань тероборони.

Однак за такої умови при собі необхідно мати дозвіл на зброю та посвідчення добровольця тероборони.

Дозвіл застосування

Летальне застосування особистої мисливської зброї в межах виконання завдань тероборони дозволяється для:

  • індивідуальної самооборони;
  • самооборони;
  • з метою виконання завдань щодо відсічі збройній агресії проти України.

Згідно з постановою уряду, члени добровольчих формувань (які не є військовослужбовцями) під час виконання завдань тероборони, мають право застосовувати особисту мисливську зброю для:

  • захисту цивільних осіб та об’єктів від нападу;
  • відбиття нападу або запобігання загрозі нападу на об’єкти, що охороняються;
  • звільнення захоплених військових та цивільних об’єктів, або запобігання (перешкоджання) такому захопленню;
  • знищення зброї, бойової техніки, транспортних або технічних засобів, які перебувають у користуванні осіб, причетних до збройної агресії;
  • запобігання та/або припинення діяльності, затримання, роззброєння або знешкодження осіб, причетних до збройної агресії;
  • припинення дій осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення,
  • припинення дій осіб, які перешкоджають виконанню законних вимог осіб, залучених до виконання завдань територіальної оборони;
  • припинення дій осіб, які становлять (або можуть становити) небезпеку для осіб, залучених до виконання завдань тероборони, або інших осіб.
Тероборона України (ТРО). 2021 рік. Фото: Міноборони

Іншою постановою від 29 грудня 2021 р. № 1449 уряд затвердив положення про добровольчі формування територіальних громад, що визначає порядок їх утворення та комплектування.

Нагадаємо, з 1 січня в Україні почав діяти закон “Про національний спротив”, який дозволяє у разі потреби залучити до захисту держави територіальну оборону.

Крім того, Кабінет міністрів затвердив порядок організації та здійснення загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву. З 15 січня Сили територіальної оборони в прикордонних областях почали отримувати зброю. До лютого зброю мають отримати військовослужбовці Сил територіальної оборони по всій Україні.

Кабінет Міністрів Піхотне озброєння Тероборона (ТрО) Україна