fbpx
Терориста Ігоря Гіркіна засудили в РФ

Терориста Ігоря Гіркіна засудили в РФ

Війна з Росією Війна на Донбасі Росія Суд Тероризм

Російського терориста та ватажка сепаратистів Ігоря Гіркіна засудили до чотирьох років колонії за “заклики до екстремізму”.

Про це повідомляють російські медіа.

Російський Московський міський суд визнав колишнього “міністра оборони” так званої “ДНР” та офіцера ФСБ Ігоря Гіркіна, також відомого як Ігорь Стрєлков, винним у закликах до екстремізму.

Він був затриманий в червні 2023 року та утримувався весь час до вироку під вартою у СІЗО. Офіційною причиною затримання стали два опублікованих в мережі повідомлення, які були розцінені експертами інституту криміналістики ФСБ як “екстремістські”.

Сторона обвинувачення в суді вимагала для Гіркіна п’ять років колонії, однак суд присудив лише чотири.

Засудження відомого ультранаціоналіста та терориста також пов’язують із низкою різких заяв з критикою Путіна, також називаючи обвинувачення лише формальним приводом для затримання.

Ігор Гіркін

Гіркін відіграв одну з провідних ролей в російській операції з окупації Кримського півострову у 2014 році. Він керував одним із загонів “Самооборони Криму”, що складався з громадян РФ. Спільно з російськими військовослужбовцями він захоплював об’єкти та військові частини Збройних сил України.

Пізніше Гіркін також брав участь в організації сепаратистського руху на Донбасі. 12 квітня він з 52 бійцями перетнув державний кордон України в районі Донецької області та захопив адміністративні будівлі міста Слов’янськ, оголосивши про створення так званої “Донецької народної республіки”.

В інтерв’ю газеті “Завтра” Гіркін розповідав, що саме він “натиснув спусковий гачок війни” у 2014 році.

У листопаді 2022 року суд у Гаазі заочно засудив його до довічного ув’язнення, визнавши винним у причетності до збиття пасажирського літака Boeing MH17 у 2014 році та вбивства 298 осіб.

Гіркін також звинувачується у низці інших військових злочинів, зокрема, у катуваннях та стратах. Він створив так звані “військові трибунали”, які, як розповідає сам терорист, за його наказом розстріляти Юрія Поправку та Юрія Дяковського. Згодом їх тіла були знайдені зі слідами тортур в річці Казенний Торець під Слов’янськом.

Варто зауважити, що Головне управління розвідки Міністерства оборони України назначило виплату у розмірі 100 000 доларів за видачу полоненого російського терориста.

Війна з Росією Війна на Донбасі Росія Суд Тероризм