fbpx
Третина українських боєприпасів на початку війни надходила з Болгарії – Welt

Третина українських боєприпасів на початку війни надходила з Болгарії – Welt

Боєприпаси Болгарія Війна з Росією Військова допомога Україна

Болгарія відома своєю політичною позицією проти постачання зброї в Україну. Проте останні розслідування журналістів показують, що Софія масово підтримувала Київ боєприпасами та дизельним паливом у вирішальні місяці війни.

Про це повідомляє видання Welt.

Згідно з розслідуванням WELT, на момент візиту прем’єр-міністра Кирила Петкова до Києва 28 квітня, уряд Болгарії вже ініціював процедуру комплексної військової допомоги Україні.

Щоб уникнути офіційних поставок зброї, боєприпаси та озброєння потрапляли в Україну опосередковано. У певні періоди бойових дій Болгарія покривала третину усіх потреб в артилерійських боєприпасах української армії.

Також непомітно Болгарія експортувала дизельне паливо в Україну, забезпечивши таким чином до 40 відсотків потреб у паливі української бронетехніки у квітні-серпні 2022 року. Це особливо гостре питання, адже Болгарія на той час переробляла лише російську сиру нафту на своєму НПЗ.

Поставки боєприпасів до України

Міністр закордонних справ підтвердив приховану військову допомогу на запит журналістів WELT.

«Кирил Петков продемонстрував свою чесність і я завжди буду вдячний йому за те, що він використав усі свої політичні здібності для пошуку рішення», — повідомив Дмитро Кулеба.

Історія, за його словами, в основному проста: у той час, як деякі члени болгарської коаліції стали на бік Росії, Петков вирішив «стояти на правильному боці історії та допомогти нам протистояти набагато сильнішому ворогу».

19 квітня, незадовго до поїздки Петкова до Києва, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відвідав столицю Болгарії. Саме тоді почався другий невизначений етап війни. Українці відтіснили нападників із більшої частини Київщини та півночі, але західної зброї для продовження протистояння ще не було.

Бойові дії були настільки інтенсивними, каже сьогодні Кулеба, що Україні необхідно було терміново поповнити свої запаси, головним чином через брак боєприпасів радянського виробництва .

«Ми знали, що на болгарських складах є велика кількість необхідних боєприпасів, тому президент Зеленський відправив мене, щоб я застосував дипломатичну майстерність для закупівлі необхідних матеріалів», — каже Кулеба. У своїй публічній заяві він не розповів деталі поставки зброї.

Дискусії з приводу поставок озброєння відбувалися за зачиненими дверима. Кулеба дав зрозуміти, що йдеться про “життя і смерть“.

Міністр закордонних справ закликав надати Україні «військову підтримку», інакше росіяни б окупували більше сіл та міст і «вбивали б, катували та ґвалтували» більше українців. За його словами, Петков відповів, що його внутрішньополітична ситуація “непроста”, але він зробить “все, що від нього залежить”.

Сьогодні Петков каже, що тоді його уряд дав приватним посередникам дозвіл на експорт. Не безпосередньо в Україну, а в компанії-посередники за кордоном.

«Наша приватна військова промисловість виробляла на повній швидкості», — сказав Петков. «За нашими оцінками, приблизно третина боєприпасів, необхідних українській армії, надходила з Болгарії на ранніх етапах війни».

Роль США та Великої Британії в поставках озброєння

За інформацією WELT, ці поставки оплачували США та Велика Британія через посередників. Справи пішли складно в червні, коли голова державної експортної компанії «Кінтекс» Олександр Михайлов був змушений піти у відставку після політичної суперечки та оприлюднив відомості щодо поставок – ймовірно, з метою дискредитації уряду.

Михайлов заявив про експорт озброєнь з початку війни на «два мільярди євро». Він також згадав поставки боєприпасів до 122-мм реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град».

Стрільба з РСЗВ БМ-21 «Град»

Постачання палива

Також Болгарія постачала дизельне паливо до України. Колишній міністр фінансів Асен Васильєв розповідає про зустріч представників Світового банку у Вашингтоні у квітні. Там представник України доповів йому, що в країні закінчується пальне. Болгарія має нафтопереробний завод поблизу Бургаса на Чорному морі, яким керує дочірня компанія російської групи Лукойл і котра постачала Болгарії нафту танкерами з Росії.

За його словами, Васильєв спонукав Лукойл у Болгарії експортувати надлишки нафти в Україну. Реакція була позитивною і робітники підприємства теж засудили війну, каже він. Близько половини виробленого палива країна експортувала в Україну.

«Регулярно через Румунію в Україну їхали вантажівки та цистерни, а в деяких випадках пальне також завантажували у вантажні потяги», — розповідає Васильєв. «Болгарія стала одним із найбільших експортерів дизельного пального в Україну, часом покриваючи до 40% потреб держави».

Боєприпаси Болгарія Війна з Росією Військова допомога Україна