fbpx
Туреччина хоче купити ще С-400 – Ердоган

Туреччина хоче купити ще С-400 – Ердоган

Азія Закупівлі ЗРК ППО та ПРО Росія С-400 Світ Туреччина

Президент Туреччини Таїп Ердоган в ефірі телеканалу CBS заявив, що Туреччина досі має намір закупити другу партію російських систем протиповітряної оборони (ППО) С-400.

Про це пише Укрінформ з посиланням на Reuters.

За інформацією Reuters, отримання Туреччиною другої партії C-400 майже гарантовано зумовить нові санкції США.

Видання нагадало, що в грудні США запровадили санкції проти кількох турецьких високопосадовців після закупівлі країною першої партії російських систем ППО.

Введення санкцій посилає «ясний сигнал, що США будуть повною мірою реалізовувати пункт 231 закону CAATSA і не потерплять значних транзакцій з оборонним і розвідувальним сектором Росії» – заявив тоді державний секретар США Майк Помпео.

Фотоприклад: Зенітна ракетна система С-400

Причиною санкцій у Вашингтоні назвали загрозу з боку комплексів С-400 американським винищувачам F-35 та загалом системі оборони НАТО.

Туреччина переконує, що не змогла домовитися про сприятливі умови закупівлі із жодним союзником по НАТО.

В останній заяві Таїп Ердоган сказав:

«У майбутньому ніхто не зможе втручатися у те, які саме оборонні системи ми закуповуємо, з якої країни вони походять й на якому рівні. Ніхто не може втручатися у це. Лише ми ухвалюємо такі рішення»

Перший контракт на поставку Туреччини чотирьох дивізіонів С-400 на суму 2,5 млрд дол. Росія виконала у 2019 році. Контракт передбачає також опціон на ще один полковий комплект.

У серпні 2020 року стало відомо, що Туреччина отримає другий комплект російської зенітно-ракетної системи С-400, але до сьогодні контракт по ньому не підписаний.

В результаті придбання російських С-400 Туреччина очікує виключення з глобального партнерства по винищувачах F-35 Joint Strike Fighter.

Азія Закупівлі ЗРК ППО та ПРО Росія С-400 Світ Туреччина