fbpx
Туреччина намагається узаконити С-400 як грецькі С-300

Туреччина намагається узаконити С-400 як грецькі С-300

НАТО ППО та ПРО С-400 Світ Туреччина

Туреччина почне обговорення «Критської моделі» щодо використання російських С-400, заявив міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

Про це йдеться в інтерв’ю Хулусі Акара.

Нагадаємо, Туреччина була виключена США з програми Lockheed F-35 Lightning II через рішення експлуатувати ЗРК російського виробництва С-400, які вважаються несумісними зі статусом члена НАТО.

Виступаючи перед журналістами в Анкарі, міністр оборони Хулусі Акар оцінив напруженість у відносинах Туреччини та США через системи ППО російського виробництва С-400.

«Ми почнемо переговори по моделі, використовуваної для С-300 на Криті», – сказав він, маючи на увазі використання Грецією російської ракетної системи С-300, попри те, що вона є членом НАТО.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар

Він також додав, що є багато країн-членів НАТО, які входили до Варшавського договору на чолі з Радянським Союзом, які продовжують використовувати радянські оборонні системи та зброю.

США стверджували, що ця система може бути використана Росією для таємного отримання секретних відомостей про літаки Lockheed Martin F-35 Lightning II та несумісна з системами НАТО.

Туреччина, однак, наполягає на тому, що С-400 не будуть інтегровані в системи НАТО і не будуть представляти загрозу для альянсу.

С-300 у НАТО

Як приклад міністр зазначив, що з кінця 1970-х років російська система С-300 була продана 20 країнам, включаючи такі країни-члени НАТО, як Болгарія, Греція і Словаччина.

У 1996 році Греція підписала угоду з Росією про покупку ЗРК С-300.

Зенітно-ракетна система С-300 Греції. Фото з відкритих джерел

Ці ракети не могли бути розгорнуті на півдні Кіпру в результаті турецького тиску, але в 1998 році вони були розгорнуті на Криті, стратегічне значення якого неухильно росло.

Крім того, в 1999 і 2004 роках Греція підписала нові угоди з Росією про закупівлю ЗРК «Тор-М1» і «Оса-АКМ».

Нині ці комплекси є невіддільною частиною грецької системи ППО і також були розгорнуті кіпрсько-грецькою адміністрацією.

НАТО, як і США, стверджує, що альтернативи С-400 повинні бути знайдені.

У жовтні генеральний секретар Єнс Столтенберг повторив, що це національне рішення. «Але водночас для НАТО важлива оперативна сумісність і важливість інтеграції протиповітряної та протиракетної оборони, а цього не може бути у випадку з російською системою С-400», сказав він.

Анкара неодноразово підкреслювала, що саме відмова США продавати свої ракетні комплекси «Patriot» змусили її шукати інших постачальників, додаючи, що Росія запропонувала більш вигідну угоду, включаючи передачу технологій.

Туреччина навіть запропонувала створити комісію з США для з’ясування будь-яких технічних питань.

НАТО ППО та ПРО С-400 Світ Туреччина