fbpx
Туреччина підтримає вступ Фінляндії та Швеції в НАТО

Туреччина підтримає вступ Фінляндії та Швеції в НАТО

Війна з Росією НАТО Світ Туреччина Фінляндія Швеція

В Мадриді відбулися переговори між Туреччиною, Швецією та Фінляндією щодо в вступу останніх в НАТО.

За підсумками перемовин Туреччина дала згоду розблокувати рішення.

Про це повідомив президент Фінляндії Саулі Нііністьо. Відповідна заява опублікована в нього на сайті.

Ми провели ретельну зустріч з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом і прем’єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон за сприяння Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. За результатами цієї зустрічі наші міністри закордонних справ підписали тристоронній меморандум, який підтверджує, що Туреччина на Мадридському саміті цього тижня підтримає запрошення Фінляндії та Швеції стати членами НАТО“, – зазначається в повідомлені.

Також підкреслюється, що конкретні кроки щодо вступу до НАТО будуть узгоджені союзниками впродовж наступних двох днів.

Але тепер це рішення неминуче“, – підкреслили в канцелярії президента Фінляндії.

Щодо меморандуму – зазначають, що Фінляндія, Швеція та Туреччина надали повну підтримку проти загроз безпеці один одного.

Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО

Ставши членами НАТО, ми ще більше посилимо це зобов’язання… Фінляндія засуджує тероризм у всіх його формах і проявах. Як член НАТО, Фінляндія буде повністю віддана антитерористичним документам і політиці НАТО“,  – йдеться в повідомлені.

Нагадаємо, рішення Швеції та Фінляндії  про подання заявок на вступ до Північноатлантичного Альянсу було ухвалено на тлі агресії Росії проти України.

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван повідомив, що на Саміті НАТО в Мадриді США зробить низку заяв щодо збільшення присутності своїх військ на території ЄС.

Війна з Росією НАТО Світ Туреччина Фінляндія Швеція