fbpx
Туреччина почала виробництво боєприпасів Bozok для БПЛА Bayraktar TB2

Туреччина почала виробництво боєприпасів Bozok для БПЛА Bayraktar TB2

У Туреччині почали виробництво нових боєприпасів Bozok для безпілотників Bayraktar TB2.

Про це пише турецьке видання Daily Sabah.

Невеликий авіаційний боєприпас з лазерним наведенням уже пройшов кілька успішних бойових випробувань.

У ЗМІ повідомили, що Туреччина почала масове виробництво корегованих плануючих бомб Bozok. Високоточний боєприпас інтегрували до арсеналу багатоцільових ударних безпілотників Bayraktar TB2.

Боєприпас, який наводиться на ціль лазерним променем, розробили в Інституті досліджень та розвитку оборонної промисловості (SAGE) при Раді з науково-технічних досліджень Туреччини (TÜBİTAK).

Представник інституту Гюркан Окумуш зазначив, що розробники створили бойову частину збільшеної потужності для Bozok, яка має пройти відповідні випробування.

Також у інституті збільшили дальність дії боєприпасу до 15 кілометрів, і планують її подальше збільшення.

Зазначається, що новий боєприпас легший за бомби MAM-L, які є частиною сімейства малогабаритних боєприпасів з лазерною напівактивною головкою самонаведення, які зокрема активно використовується ударними дронами Bayraktar TB2.

Менша і легша та компактна конструкція боєприпасу Bozok має вагу 16 кг та діаметр – 120 мм при довжині у 80 см. Це дозволяє забезпечити його експлуатаційну сумісність із безпілотниками, де вага має важливе значення.

Багатоцільовий ударний оперативно-тактичний середньовисотний БПЛА Bayraktar TB2 може вести розвідку й уражати цілі високоточними корегованими бомбами.

Найбільш відомими ці безпілотники стали під час війни у Нагірному Карабасі в 2020 році між Азербайджаном та військовими формуваннями підконтрольними Вірменії.

До цього їх успішно використовували в Лівії та Сирії. А тепер і в Україні, проти російських загарбників.