fbpx
Туреччина відправить військових до Нагірного Карабаху

Туреччина відправить військових до Нагірного Карабаху

Азербайджан Кавказ Нагірний Карабах Світ Туреччина

Туреччина відправить своїх військових до Нагірного Карабаху у Азербайджані в центр моніторингу в щодо припинення вогню.

Напередодні президент країни Реджеп Тайїп Ердоган вніс на розгляд парламенту країни указ про відправку військ до Азербайджану.

Як пише Анадолу, 17 листопада 2020 року турецький парламент погодив цю пропозицію.

Після досягнення перемир’я в Нагірному Карабасі стало відомо, що турецька сторона візьме участь у контролі режиму припинення вогню.

Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив про участь у миротворчій місії, але детально про участь військових країни не розказав.

Весь процес контролю над перемир’ям будемо вести спільно, і далі ми будемо знаходитися поряд з Азербайджаном, – зазначив Чавушоглу.

Як пишуть азербайджанські ЗМІ, президент Ільхам Алієв обговорив з турецьким колегою створення турецько-російського миротворчого центру зі спостереження за припиненням вогню.

З боку Туреччини перемовини з Росією по створенню центру контролю за припиненням вогню у Нагірному Карабасі підтвердив міністр оборони країн Хулуси Акар.

На офіційному рівні в Росії тоді заявили, що перебування турецьких миротворців в цьому регіоні не погоджено.

Турецькі військові на півночі Сирії

Також ця тема не піднімалася в заявах лідерів Росії, Вірменії та Азербайджану та підкреслюють, що робота такого центру, який буде знаходитися на території Азербайджану, – «предметом окремих домовленостей».

МЗС Росії повідомили, що угода про припинення вогню в Нагірному Карабасі включає розміщення тільки російських військових, про розміщення яких стало відомо 10 листопада.

Згідно з озвученими домовленостями, російський контингент обмежений у 1960 осіб, з військової техніки передбачена можливість заведення до 90 бронетранспортерів та 360 автомобілів, проте Росія заводить у Нагірний Карабах танки та РСЗВ, про що у публічній площині як в рамках угоди не оголошувалось.

Азербайджан Кавказ Нагірний Карабах Світ Туреччина