fbpx
Турецький літак HÜRJET здійснив перший політ

Турецький літак HÜRJET здійснив перший політ

Turkish Aerospace Industry (TAI) Авіабудування Авіація Азія Навчально-бойові літаки Навчально-тренувальний літак ОПК Світ Сусіди Туреччина

Турецький перспективний реактивний навчально-тренувальний літак HÜRJET здійснив свій перший політ.

Політ прототипа відбувся у вівторок, 25 квітня. Він пройшов успішно.

HÜRJET – перший реактивний військовий літак, створений у Туреччині.

Навчально-тренувальний літак, який також може бути у варіанті легкого штурмовика, розроблений компанією Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ).

Під час першого польоту HÜRJET супроводжував винищувач F-16 Повітряних сил Туреччини. Прототип був у повітрі 26 хвилин та успішно приземлився.

Це уперше в історії турецької авіації у небо знявся реактивний військовий літак, розроблений турецькими фахівцями.

Очікується, що HÜRJET надійде на озброєння ПС Туреччини до 2025 року – після усіх випробувань та дослідно-конструкторських робіт. На першому етапі мають виготовити 16 літаків.

Загалом у рамках цього національного проєкту Туреччина планує налагодити серійне виробництво літаків по дві одиниці на місяць.

На початку лютого у Туреччині на прототипі національного реактивного навчально-тренувального літака HÜRJET вперше запустили двигун. У березні приступили до наземних випробувань літака.

Рішення про створення турецького національно-тренувального та навчально-бойового літака під умовним позначенням HÜRJET турецький уряд ухвалив у листопаді 2017 року.

Турецький реактивний навчально-тренувальний літак HÜRJET. Березень 2023. Кадр з відео Ісмаїла Деміра

Про виготовлення прототипів національного навчально-тренувального літака HÜRJEТ, кожен із яких складається приблизно з 8 тисяч деталей, у Туреччині повідомили на початку 2021 року.

Літаки мають прийти на заміну T-38 та F-5. Повітряні сили Туреччини також планують отримати HÜRJET у варіанті легкого штурмовика, така версія отримає назву HÜRJEТ-C.

Turkish Aerospace Industry (TAI) Авіабудування Авіація Азія Навчально-бойові літаки Навчально-тренувальний літак ОПК Світ Сусіди Туреччина