fbpx
У 2017 році в Міноборони Франції знайшли російського шпигуна

У 2017 році в Міноборони Франції знайшли російського шпигуна

Європа Росія Світ Франція Шпигунство

У 2017 році в Міноборони Франції знайшли російського шпигуна.

Про це в ефірі France 5 розказав колишній директор Головного управління зовнішньої безпеки республіки Бернар Бажоле.

Журналісти вели зйомку документального фільму про російського президента Владіміра Путіна та попросили колишнього французького посадовця прокоментувати інформацію про виявлення шпигуна.

Бажоле підтвердив інформацію, що у 2017 році знайшли російського шпигуна, а також заявив, що довів ці дані до керівництва.

Колишній директор Головного управління зовнішньої безпеки республіки Бернар Бажоле

За його словами раніше французька влада вважала, що після завершення «Холодної війни» пріоритетом розвідки була боротьба з тероризмом, а не протидія шпигунам.

«Але ми чітко бачимо, що шпигунська діяльність взагалі не припинилась», – сказав Бажоле журналістів.

Колишній керівник розвідки констатував, що у Франції кількість російських шпигунів залишається як мінімум на тому ж рівні, що і в радянський час.

Про те що російська розвідка змогла завербувати «крота» у Міністерстві оборони Франції, у 2018 році повідомило видання Mediapart.

Через рік газета Le Monde написала про виявлення у Франції російського шпигуна, вони назвали його дані – Сєргєй Желтіков, який займав пост віце-консула в російському генеральному консульстві у Марселі, але офіційно він не вказувався серед співробітників дипломатичної місії.

Таке зухвальство росіян, що шпигують під дипломатичним прикриттям є й у інших країнах ЄС, для прикладу за даними італійських ЗМІ, в Італії перебуває близько 80 агентів російської розвідки, які мають дипломатичний статус.

Диктофон

La Repubblica посилаючись на джерела в італійських спецслужбах, третина акредитованих у цій країні російських дипломатів займається вербуванням агентів та збирає секретну інформацію.

Також, варто нагадати що у березні німецькі федеральні прокурори звинуватили в шпигунстві чоловіка. За словами слідчих, він надав російській розвідці плани поверхів будинку парламенту Німеччини – Бундестагу.

Європа Росія Світ Франція Шпигунство