fbpx
У Азербайджані знайдено уламки російської ракети «Искандер-М»

У Азербайджані знайдено уламки російської ракети «Искандер-М»

Азербайджан Азія Вірменія Іскандер Кавказ Нагірний Карабах Росія Світ

У Азербайджані знайдено уламки російської ракети для ОТРК (оперативного тактичного ракетного комплексу) «Искандер-М».

Про це повідомляє місцевий ресурс Caliber.az.

Автори військово-аналітичного Youtube-проєкту Caliber звернули увагу, що знайдені уламки ракети є саме для ОТРК «Искандер-М», а не «Искандер-Е», які закуповувала Вірменія для свої збройних сил.

«Искандер-Е» — це експортний варіант «Искандер-М» з використанням ракет дальністю стрільби до 280 км, в оригінальній версій за офіційними даними дальність стрільби може досягати 400 км.

Знайдений уламок ракети від ОТРК «Искандер»

За міжнародними угодами, для країн експортерів ракетного озброєння накладено обмеження на продаж ракетних комплексів з дальністю стрільби більше 280 км.

У Caliber.az зробили припущення, що ракету запустили з російської військової бази Гюмрі, або іншого місця дислокації підрозділів збройних сил Росії у Вірменії.

Знайдений уламок ракети від ОТРК «Искандер»

Самі уламки були знайдені 15 березня 2021 року неподалік міста Шуша ході робіт з розмінування, які проводить Агентство по розмінуванню на звільненій території Нагірного Карабаху. Географічні координати знайдених уламків ракет: 39°45’38.10«N 46°44’33.90»E та 39°45’27.80«N 46°45’25.80»E.

Раніше прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян підтвердив факт застосування ОТРК «Искандер» у війні за Нагірний Карабах та відповідаючи на закиди екс-президента Вірменії Сержа Саргісяна назвав російський комплекс не ефективним.

Цей натяк може бути адресований мені, але я думаю, що він (Саргісян) повинен знати відповіді на багато питань, а не ставити питання, на які він знає відповіді. А може він пояснить, чому випущені ракети «Іскандер»  не вибухали або вибухали, наприклад, на 10%

Знайдений уламок ракети від ОТРК «Искандер»

Вірменський прем’єр-міністр висловив свої припущення, чому російська ракетна зброя виявилася низькоефективною і не змогла стати зброєю стримування.

Можливо, тому що це зброя 80-их? – сказав Пашинян.

Вірменія стала першим іноземним оператором російських ОТРК «Искандер-Е», кількість отриманих комплексів не відома, названа у мережі чисельність називається від 4 до 8 одиниць.

Азербайджан Азія Вірменія Іскандер Кавказ Нагірний Карабах Росія Світ