fbpx
У Балтійському морі виявили 127 вибухових об’єктів

У Балтійському морі виявили 127 вибухових об’єктів

Балтія ВМС Естонії Естонія Європа Міни НАТО Розмінування Світ Флот

В естонській акваторії Балтійського моря, завершилася двотижнева міжнародна протимінна операція Open Spirit 21.

Про це повідомляє естонська громадська телерадіомовна компанія ERR.

У четвер, 29 квітня, в Балтійському морі закінчилася міжнародна протимінна операція Open Spirit 21. За час її проведення вдалося нейтралізувати 127 вибухових об’єктів.

“З огляду на те, що після двох світових воєн в Балтійському морі залишилось близько 80 000 морських мін, 127 знайдених вибухових пристроїв можуть здатися незначним результатом. Однак, якщо подивитися на очищену від мін площа, враження зміниться “, – зазначив керівник операції капітан-лейтенат Мати Тервей.

В ході Open Spirit 21, що тривала в період з 19 по 29 квітня було обстежено понад 198 квадратних кілометрів територіальних вод Естонії. Серед виявлених вибухових пристроїв переважали морські міни часів Другої світової війни.

Повідомляється, що у цьогорічній операції  брала участь 1-а постійна протимінна група НАТО і Балтійська ескадра мінних тральщиків (Baltron) – близько 800 моряків на 21 кораблі з 11 країн: США, Великобританії, Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Німеччини, Бельгії, Нідерландів, Румунії та Естонії.

ВМС Естонії були представлені мінними тральщиками Ugandi і Sakal, штабним кораблем Wambola , а також групою водолазів та оперативним штабом, який відповідав за загальне керівництво операції. Підтримку надав корабель Департаменту поліції і прикордонної охорони Kindral Kurvits.

В цілому моряки виявили 127 об’єктів: 93 німецькі якірні міни, сім торпед, а також інші вибухові пристрої.

Крім цього, на морському дні виявили залишки судна та літака. Координати знахідок і зображення, отримані за допомогою ехолота, передадуть Департаменту охорони пам’ятників історії і культури і Транспортному департаменту, яким належить пізнати останки і оцінити їх історичну цінність.

Зазначаєтьсч, що найрезультативнішим учасником операції виявився бельгійський мінний тральщик Crocus – його екіпаж виявив 24 вибухові пристрої. Серед естонських моряків виділилася команда тральщика Ugandi, яка знайшла 23 небезпечних об’єкти.

Підрив знайдених морських мін естонськими військовими

За оцінки військових, Балтійське море до сих пір приховує близько 80 000 нерозірваних морських мін. Завдання суден – знайти, картографувати і по можливості знешкодити небезпечні об’єкти.

Open Spirit – щорічна операція, яка проводяться в територіальних водах Естонії, Латвії і Литви з 1998 року. Їй передував формат співпраці трьох прибалтійських країн – Baltic Sweep

Балтія ВМС Естонії Естонія Європа Міни НАТО Розмінування Світ Флот