fbpx
У Балтії планують створити “стіну дронів”

У Балтії планують створити “стіну дронів”

Авіація Балтія БпА (Безпілотні апарати) Європа Литва Світ

Країни Балтії домовилися про створення «стіни дронів» для захисту від Росії.

Про це повідомила міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте.

Це сталося під час зустрічі, на якій міністри країн Балтії, а також Польщі, України, Фінляндії та Норвегії обговорили необхідність подальшого зміцнення громадянської безпеки, у тому числі за допомогою нових технологій.

Під час обговорень вони вирішили, що кордони з Росією та Білоруссю потребують додаткового захисту.

За словами Білотайте, «стіна дронів» дозволить охороняти з повітря зовнішні кордони з цими країнами на тлі «постійних зусиль російського та білоруського режимів дестабілізувати внутрішню безпеку та суспільний лад».

Зустріч міністрів. Фото: Агне Білотайте

«Це абсолютно нова річ – стіна дронів, що простягається від Норвегії до Польщі – і її мета полягає в тому, щоб використовувати дрони та інші технології для захисту наших кордонів […] від провокацій з боку недружніх країн і для запобігання контрабанді», – розповіла Агне Білотайте.

За оцінкою міністра, такий захід стане важливим елементом забезпечення загальної регіональної стійкості.

Для створення такої «стіни дронів» країни використовуватимуть БПЛА для моніторингу прикордонних територій, а також системи протидії безпілотникам, щоб зупинити безпілотники з ворожих країн, які використовуються для контрабанди та провокацій.

Міністри Латвії, Литви, Естонії, Польщі, України, Фінляндії та Норвегії зустрілися вже вдруге, попередні збори проходили у Вільнюсі у 2023 році з ініціативи Білотайте.

За словами Білотайте, Литва вже розробила плани щодо посилення захисту свого кордону за допомогою безпілотників.

Безпілотник над Литвою. Травень 2024. Фото: Міноборони Литви

Державна прикордонна служба Литви нещодавно створила підрозділ БПЛА і знаходиться в процесі придбання додаткових безпілотників і систем протидії безпілотникам, підкреслила вона.

Нагадаємо, Російська влада вирішила розширити територіальні води країни в Балтійському морі поряд з кордоном із Литвою та Фінляндією.

Авіація Балтія БпА (Безпілотні апарати) Європа Литва Світ