fbpx
У Білорусі запроваджують смертну кару за “держзраду” для військових

У Білорусі запроваджують смертну кару за “держзраду” для військових

Білорусь Світ Сусіди

Білорусь запроваджує смертну кару для посадових осіб за зраду державі. Такий проєкт закону вже в другому читанні підтримали депутати Палати представників. Перше читання відбулося 7 грудня минулого року. 

Новину оприлюднила пресслужба Палати представників Національних зборів Республіки Білорусь.

Тепер документ має схвалити Рада Республіки, а потім його передадуть на підпис самопроголошеному президенту країни.

Законопроєкт дозволяє застосування смертної кари до посадових осіб, які обіймають державну посаду, та осіб, на яких поширюється статус військовослужбовця. Причина для найвищої міри покарання – вчинення злочину, передбаченого статтею 356 КК «Зрада державі».

Підозрюваних у держзраді, диверсії, шпигунстві та змові білоруські депутати хочуть затримувати на період до 10 діб, термін пред’явлення звинувачення – до 20 діб.

При цьому тих, хто брав участь у підготовці диверсій та нападів на установи, що користуються міжнародним захистом, пропонують звільнити від кримінальної відповідальності, якщо вони сприяли у запобіганні цим злочинам.

Як зазначили в пресслужбі Палати представників, зміни до законодавства вносять “з метою стримування деструктивних елементів, а також демонстрації рішучої боротьби зі зрадою державі“.

Окрім цього, новий документ пропонує встановити розмір штрафу за антидержавні злочини в межах до 50 000 базових величин (близько 2,7 млн гривень).

Прецеденти

Наразі в Білорусі вже ведуть розслідування справ за обвинуваченнями у державній зраді. Так, трьом підозрюваним у диверсії на залізниці загрожує смертна кара. Про це повідомляють на сайті слідчого комітету Білорусі.

Зокрема, у повідомленні слідчого комітету обвинувачених називають “зрадниками батьківщини”, хоча суд над ними ще не розпочався. Трьом “рейковим партизанам” загрожує страта.

Білоруська влада оцінила збитки, заподіяні діями обвинувачених, на суму понад 55 тисяч білоруських рублів (близько $16,2 тисяч).

Білорусь Світ Сусіди