fbpx
У Білорусі затримали жінку, яка зняла падіння “шахеда”

У Білорусі затримали жінку, яка зняла падіння “шахеда”

Білорусь Затримання Світ Сусіди

У Білорусі силовики затримали мешканку селища в Гомельській області, стверджуючи, що та “співпрацювала з екстремістськими інтернет-ресурсами”.

Камера відеоспостереження, встановлена на даху її будинку, зафіксувала падіння дрона-камікадзе типу Shahed, з тих, які Росія використовує для атак на Україну.

МВС Білорусі стверджує, що жінка, передаючи фото- і відеоматеріали адміністраторам “заборонених Telegram-каналів, могла спричинити паніку серед людей і поширити неправдиву інформацію”.

Крім того, за це вона може бути притягнута до кримінальної відповідальності, наголосили силовики.

На відео, опублікованому МВС, видно, як озброєні люди заходять до її приватного будинку.

За даними Telegram-каналів Білорусі, йдеться про відео, яке було зафільмоване в ніч проти 3 жовтня у місті Калинковичі, під час чергової дронової атаки Росії на Україну.

Російські силовики під час затримання мешканців, які опублікували відео з "шахедом". Жовтень 2024. Білорусь. Кадр з відео МВС Білорусі

Видання “Медіазона Білорусь” пише, що “розташування хвіртки, її форма, колір і форма паркану” на записі правоохоронців збігаються з тими, що були на відео, що зафіксував третього жовтня момент падіння дрона-камікадзе “Шахед”.

Відео знято камерою відеоспостереження, а потім з’явилось у чатах соцмереж. За даними видання, приблизно о 04:55 мешканців міста розбудив свист падаючого дрона: “Звук вибуху був такої сили, що багатьом свідкам здалося, що вилетять шибки у вікнах. Звукова хвиля дійшла до сусідніх сіл”.

Моніторинговий проєкт “Беларускі Гаюн” встановив, що “Шахед” вночі третього жовтня “покинув Київську область України та залетів до Білорусі курсом на Мозир у районі 04:40”. За даними проєкту, чергова авіація Білорусі тієї ночі у повітря не піднімалася.

Це не перший випадок, коли російські дрони-камікадзе порушують білоруський повітряний простір. У ніч на 26 вересня до Білорусі залетіли чотири БПЛА “Шахед”, один із яких вторгся з боку Росії. Тоді над південним сходом країни у повітря піднімали два винищувачі.

У ніч на сьоме вересня на білоруську територію залетіли щонайменше вісім БПЛА, у тому числі сім дронів “Шахед”. Вперше Білорусь збила російський “Шахед”, який залетів із України, 29 серпня.

Нагадаємо, Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко прокоментував російські “Шахеди”, які залітають у Білорусь.

Білорусь Затримання Світ Сусіди