fbpx
У Британії назвали умову, за якої Україна може отримати далекобійну зброю

У Британії назвали умову, за якої Україна може отримати далекобійну зброю

Велика Британія Війна з Росією Військова допомога Європа Світ Україна

Стала відома умова, за якої Україна може отримати від Великої Британії зброю більшої дальності.

Голова міноборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що буде відкритим до постачання Україні систем озброєнь більшої дальності, якщо Росія продовжить завдавати ударів по цивільній інфраструктурі.

Про це він сказав під час слухань у парламенті, відповідаючи на запитання колишнього прем’єр-міністра Бориса Джонсона, повідомляє The Guardian.

Джонсон запитав Воллеса про можливе постачання Україні ракетних комплексів більшої дальності для знищення або пошкодження пускових установок і місць запуску російських безпілотників.

“Я постійно переглядаю системи озброєнь, які ми могли б надати. Ми також маємо на озброєнні потенційні системи озброєнь, які є більш далекобійними, і якщо росіяни продовжуватимуть обстрілювати цивільні райони і намагатимуться порушити Женевські конвенції, то я буду відкритим для того, щоб побачити, що ми будемо робити далі”, – сказав Воллес.

Бен Воллес, Міністр оборони Великої Британії під час візиту в Київ в листопаді 2021 року

Які саме системи озброєння більшої дальності Велика Британія у майбутньому може передати Україні, британський міністр оборони не уточнив.

Нещодавно стало відомо, що Україна отримала в рамках військової допомоги від Британії сучасні ракети Brimstone 2 Dual Mode.

Раніше було відомо лише про постачання Збройним Силам України ракет Brimstone першого покоління.

Сімейство керованих ракет Brimstone класу «повітря-земля» розроблене та виробляється міжнародним консорціумом MBDA.

Із початку повномасштабної війни Велика Британія вже поставила Україні сотні цих ракет. Українські військові модифікували Brimstone для пуску з наземних пускових установок і ракети використовують для ураження наземних цілей.

Вперше про використання українським військом британських керованих ракет стало відомо у травні цього року.

Раніше Велика Британія передала Україні реактивні системи залпового вогню M270. А 9 грудня британський прем’єр-міністр Ріші Сунак у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським заявив, що Британія найближчими тижнями передасть Україні зенітні гармати та ракети протиповітряної оборони малої дальності.

Велика Британія Війна з Росією Військова допомога Європа Світ Україна