fbpx
У бюджеті є джерело додаткових 45 млрд на переозброєння – аналітики ОПОРИ

У бюджеті є джерело додаткових 45 млрд на переозброєння – аналітики ОПОРИ

Держбюджет ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Закупівлі ЗСУ Кабінет Міністрів Міністерство оборони (МОУ) Україна

У державному бюджеті України є джерело додаткових 45 млрд гривень на переозброєння Збройних Сил України.

Про це йдеться у статті «Брат» біля воріт. ЗСУ і субвенції нардепам оприлюдненій сьогодні на Мілітарному від аналітиків Громадської мережі ОПОРА.

Автори провели аналіз та вказали, що на «депутатську» та інфраструктурну субвенції, починаючи з 2014-го року, пішла як раз така сума.

У 2015-2021 роках на соціально-економічну субвенцію виділили понад 22 млрд грн (у 2022 році передбачено 6 млрд грн).

У 2021 році Уряд запровадив нову субвенцію — інфраструктурну — та виділив на неї 8 млрд грн. У 2022 році на інфраструктурну субвенцію було закладено вже 9 млрд грн.

Якщо узагальнити включно з 2022 року, то сума складе 45 млрд гривень, що майже у півтора рази перевищує виділеної в держбюджеті на розвиток ЗСУ на цей рік у 32,9 млрд і, зокрема, купівлю нової техніки.

Для прикладу одна з проблем української оборони — відсутність сучасних бойових літаків. Середній вік наших винищувачів вже перевалив за 35 років.

Їх утримання стає надзвичайно складним завданням, у тому числі через те, що багато важливих компонентів виготовляються тільки в Росії. І якщо Україна не зможе купити необхідні деталі, то і літати не буде на чому.

За даними  FlightGlobal, які наводить Defense Express , бойовий склад винищувальної та фронтової авіації України нараховує 43 МіГ-29, 26 Су-27, 12 Су-24 та 17 Су-25 — загалом 98 одиниць.

Для прикладу нещодавно Румунія уклала угоду про купівлю 32 вживаних норвезьких винищувачі F-16 американського виробництва за суму у 454 млн євро, тобто 13,6 млрд гривень. Ці винищувачі хоч і виготовлені у 1980-х роках, проходили модернізацію і мають одну з останній конфігурацій M6.5.2, яка переважає за тактико-технічними характеристиками будь який з типів бойових літаків на озброєнні Повітряних Сил ЗСУ. Якщо врахувати, що з прийняття єдиного типу бойового літака, їх необхідна чисельність може бути зменшеною, то вже за три роки можна оновити авіапарк бойової авіації. Навіть якщо купувати по 20 літаків у рік це, наприклад еквівалентно інфраструктурній субвенції на 2021 рік.


Візія Повітряних Сил ЗСУ: заміна радянського та уніфікація


Ще одна проблема української оборонки, яка потребує переозброєння, це застарілі системи протиповітряної оборони (ППО). Для переозброєння всіх 4 полків ППО Сухопутних військ сучасними американо-норвезькими комплексами NASAM, за прикладом Литви , нашій країні потрібно 28 млрд грн, пише Тарас Чмут .

Йдеться про зенітні ракетні комплекси малого (або середнього) радіусу дії, які постійно працюють на території проведення Операції об’єднаних сил по безпілотниках ворога.

Це суттєва сума, яка дорівнює коштам, виділених на субвенцію на соцеконом з 2015 року. Якщо від неї відмовитися, то за декілька років можна суттєво “прокачати” нашу ППО.

Ще одна важлива річ — самохідні артилерійські установки (САУ). Як пам’ятаємо, в 2014-2015 роках такі радянські машини були дуже ефективними.

В 2020 році Україна замовила 26 САУ “Dana M2” чеського виробництва і 5200 снарядів до них на загальну суму 40 млн доларів , тобто 1,1 млрд грн. Орієнтовна вартість однієї САУ — 900 тис. доларів.

Якщо перевести цю суму в гривні, вийде майже 25 млн. Вартість одного снаряду — 2700 євро або 84 тис. грн. Військові експерти вважають , що у випадку російської агресії Україні потрібно щонайменше ще 300 САУ — додатково до тих 300, які вже є у нас на озброєнні.

Держбюджет ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Закупівлі ЗСУ Кабінет Міністрів Міністерство оборони (МОУ) Україна