fbpx
У Чехії вже виготовляють САУ Dana-M2 для України

У Чехії вже виготовляють САУ Dana-M2 для України

Excalibur Army Артилерія Європа Закупівлі ЗСУ ОПК САУ САУ Dana Україна Укрспецекспорт Чехія

У Чехії на підприємстві Excalibur Army spol. s.r.o. вже виготовляють САУ Dana-M2 для України.

Про це повідомила пресслужба Державної компанії «Укрспецекспорт».

Загалом буде виготовлено 26 самохідних артилерійських установок для потреб Збройних Сил України.

Закупівля здійснюється через державну компанію «Укрспецекспорт».

Окрім придбання артилерійських установок також замовлено спеціальні боєприпаси зі збільшеною дальністю стрільби до 25,5 км типу DN1CZ.

У останній модернізації використана нова кабіна, яка відповідає класу захисту по STANAG 4569A, має покращені характеристики комфорту, ергономіки, нові фільтровельтинаційну та опалювальну системи:

Кабіна до САУ Dana M2 представлена у 2019 році на виставці MSPO в Польщі

Також зміни торкнулись трансмісії, двигуна (доведений до версії Tatra T3-930-52M, V12), системи управління вогнем та ряду інших систем.

Вперше публічно інформацію про розгляд закупівлі 152-мм САУ «Дана» для заміни наявних на озброєнні застарілих буксованих гармат Д-20 та самохідних артилерійських установок 2С3 «Акація» озвучив начальник управління РВіА командування підготовки Командування Сухопутних Військ ЗСУ генерал-майор Андрій Маліновський.

САУ Dana M2 на випробуваннях

У цьому виді самохідна артилерійська установка «Dana-M2» демонструвалась в Україні на Міжнародній виставці озброєнь «Зброя та безпека» у 2018 році.

Представляла її чеська компанія EXCALIBUR ARMY, яка окрім неї тоді ще привезла модернізовану бойову машину піхоти Šakal та реактивну систему залпового вогню BM-21MT.

Самохідна артилерійська установка vz. 77 Dana була розроблена наприкінці 70-х років у колишній Чехословаччині, серійне виробництво було налагоджено на підприємстві ZTS Dubnica у місті Тренчин (у сучасній Словаччині).

Окрім Чехословаччини їх експлуатували й інші країни соцтабору – Польща та СРСР, в останньому їх було придбано для випробувань, але після розпаду утилізовано.

Excalibur Army Артилерія Європа Закупівлі ЗСУ ОПК САУ САУ Dana Україна Укрспецекспорт Чехія