fbpx
У Чехії знищено секретний документ про вибухи складів боєприпасів

У Чехії знищено секретний документ про вибухи складів боєприпасів

Вибухи ГРУ Росії Диверсія Європа Світ Чехія

Поліція Чехії почала перевірку обставин знищення секретного документа спецслужб щодо вибухів складів озброєнь у селі Врбетиці у 2014 році.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на чеське радіо.

У повідомленні, призначеному виключно президенту Чехії Мілошу Земану, містилися дані про причетність агентів російської військової розвідки ГРУ до вибухів, в результаті яких загинули двоє людей і було завдано величезної фінансової шкоди.

Про знищення секретного документа поліція дізналася в момент перевірки дотримання Празьким Градом режиму роботи з такою секретною інформацією.

Експерти мали намір з’ясувати наявність на документі відбитків пальців чи ДНК сторонніх осіб, які мали права з ним бути ознайомлені.

Залишки майна у селі Врбетиці після вибухів складів. Фото: radio.cz

Повідомлення Служби безпеки та інформації призначалося виключно президенту країни Мілошу Земану, найближчі співробітники канцелярії глави держави, наприклад, канцлер Вратислав Минарж та радник Мартін Неєдли, свідоцтв про проходження ними перевірки на роботу із засекреченими документами так і не отримали.

Президентський канцлер Вратислав Минарж інформацію про знищення секретного паперу офіційно не спростував, причини того, що сталося, не уточнив, але одночасно категорично відкинув можливість, що згаданий матеріал могли прочитати особи, які на це не мають права.

Голова комітету безпеки Канцелярії президента республіки Ян Новак наголосив, що ліквідацією документів займаються співробітники відповідного рівня перевірки, які складають у таких випадках усі необхідні протоколи.

Нагадаємо, вибухи у військовому комплексі в чеському Врбетіце відбулися 16 жовтня і 3 грудня 2014 року, що спричинило знищення складів №16 і №12. Загинули двоє людей.

Залишки майна у селі Врбетиці після вибухів складів. Фото: radio.cz

У 2021 році відносини між Прагою та Москвою погіршилися після того, як Чехія звинуватила російські спецслужби у причетності до вибуху на військових складах у Врбетиці та вислала 18 співробітників посольства Росії.

У відповідь Москва оголосила персонами нон грата 20 чеських дипломатів, заявивши, що звинувачення у вибуху абсурдні, голослівні та надумані.

Підозрюваний

У слідстві про вибухи, в організації яких влада республіки підозрює російські спецслужби, нещодавно з’явився новий фігурант.

Колишній російський військовослужбовець Микола Шапошников проживає у Греції, має чеський паспорт.

Шапошников тісно співпрацював з комерційною компанією Imex Group, що орендувала склади.

Залишки майна у селі Врбетиці після вибухів складів. Фото: radio.cz

Слідчі вважають, що він міг взаємодіяти із двома агентами російських спецслужб, яких підозрюють у розміщенні там вибухових пристроїв.

Шапошников також неодноразово зустрічався з їхнім начальником. Деякі з цих зустрічей пройшли у Греції та Португалії незадовго до інциденту у Врбетиці. Сам Шапошников через адвоката Imex Group, з якою співпрацював як консультант, спростував твердження про контакти з представниками російських спецслужб.

Залишки майна у селі Врбетиці після вибухів складів. Фото: radio.cz

Проте слідчі наполягають на зворотному. Вони мають інформацію, що новий фігурант справи в той час, коли були скоєні вибухи, прибув з Греції до Чехії, де, за версією слідства, знаходився і начальник агентів, підозрюваних у проникненні на склади у Врбетиці.

Вибухи ГРУ Росії Диверсія Європа Світ Чехія