fbpx
У фінській армії створюють жіночий спецпідрозділ

У фінській армії створюють жіночий спецпідрозділ

Балтія Європа Контрактна служба Світ Фінляндія

У Фінляндії жінки проходять підготовку для служби в спеціальних військових підрозділів.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на повідомлення Yle.

Фінський єгерський полк Утті на початку року оголосив унікальний набір, призначений тільки для жінок. Потрапити в спецпідрозділ захотіло майже 300 жінок.

У військовослужбовців жіночої статі більше передумов для налагодження спілкування з жінками і дітьми в ході кризових операцій, впевнені військові. Кількість жінок в загонах, що займаються врегулюванням криз, завжди було незначним, але зараз це хочуть змінити.

Щорічно жінки також подають заявки на службу в десантних військах, проте перешкодою зазвичай стають фізичні нормативи.

“Для служби в елітних військах в цілому підходить лише невелика кількість кандидатів. Зазвичай головною перешкодою є фізична форма. У жінок найчастіше є проблеми з окремими нормативами, які вони не можуть здати. Як правило, в ході фізичних тестів відсіюється велику кількість чоловіків і практично всі жінки”, – заявляє командувач Юссі Косонь.

Вимоги для служби в єгерському полку Утті також серйозні, однак психологічні якості, рівень освіти і соціальні навички важливіші під час вступу до спецпідрозділу, ніж здача фізичних нормативів.

Особливо міжнародні операції з врегулювання конфліктів часто вимагають жіночої присутності.

“У деяких культурах жінки не можуть спілкуватися безпосередньо з сторонніми чоловіками або їм це забороняють. В такому випадку ми не здатні отримати інформацію від половини населення. Найважливіша мета в ході таких операцій – встановити контакт з місцевими жителями. У солдатів жіночої статі більше передумов для налагодження спілкування з жінками і дітьми”, – каже Косонь.

Нагадуємо, що на початку минулого року, в армії Фінляндії, в рамках експерименту, чоловіки та жінки спільно проживатимуть у одних казармах. Цей експеримент відбуватиметься у 3-4 підрозділах та стосуватиметься тільки спальних приміщень казарм, соціальні об’єкти, такі як душові та інші санітарні об’єкти, як і раніше, будуть розділені для чоловіків і жінок.

Жінки в армії Фінляндії

“18 лютого 2020 року Міністерство оборони видало указ, в якому йдеться, що експеримент зі спільного розміщення буде проводитися в період з 2020 по 2021 рік. Постанова набуде чинності з 1 квітня 2020 року”, – йдеться в заяві.

У Фінляндії комплектування військ здійснюється за змішаним принципом – строкова служба за призовом та контрактна. Військову службу за призовому у Фінляндії щорічно проходять близько 20 тисяч осіб для збройних сил чисельністю у 25 тисяч осіб та населенню країни у 5,5 млн. Жінки в армії Фінляндії проходять службу добровільно, у загальній кількості призовників на рік їх чисельність складає близько однієї тисячі.

Раніше з ініціативою аби у армії Фінляндії у казармах спільно проживали чоловіки та жінки неодноразово виступав фінський Союз військовослужбовців. На його думку, так можна було б подолати дискримінацію щодо жінок в армії.

Балтія Європа Контрактна служба Світ Фінляндія