fbpx
У Франції розслідують справу про відкат за індійський контракт на Rafale

У Франції розслідують справу про відкат за індійський контракт на Rafale

Dassault Aviation Rafale Авіація Закупівлі Індія Корупція ПС Індії Франція

Французькі журналісти з видання Mediapart повідомляють про розслідування фактів корупції в угоді Dassault Aviation з Індією. Мова йде про відкати за контракт на поставку винищувачів Rafale.

Антикорупційна агенція Франції (AFA) звернула увагу на підозрілий платіж, який Dassault здійснив у 2017 році “на подарунки для клієнтів”. Тоді індійській компанії перерахували 1 млн євро нібито на виготовлення 50 масштабних сувенірних моделей літака Rafale.

Згідно з рапортом AFA компанія Dassault не змогла обгрунтувати чому вирішила замовити виробництво сувенірів саме в Індії за ціною 20 000 євро за одиницю. Так само не було доказів, що ці моделі вироблялися.

Компанія, якій було перераховано 1 млн євро – Defsys Solutions – належить бізнесмену, якого в Індії обвинувачують у відмиванні грошей в іншій оборонній угоді. Сушен Гупта звинувачується індійськими правоохоронцями в тому, що він отримував відкати від компанії AgustaWestland. Він навіть був ув’язнений на кілька днів, повідомляли індійські медіа.


Журналісти Mediapart вимагають від Dassault розкрити справжнє призначення мільйонного платежа.

За індійським законодавством в оборонних закупівлях не може бути посередника, також заборонені виплати комісії стороннім учасникам переговорного процесу. Порушення цих правил теоретично може призвети до заборони компанії вести справи з урядом Індії.

Нагадаємо, Dassault Rafale здобув перемогу на тендері, який Індія проводила з 2007-го року. Rafale було визнано переможцем в 2012 році. Індія очікувала, що у Франції буде побудовано тільки 18 машин, а решта на потужностях місцевої авіабудівної компанії HAL. Однак, Dassault Aviation в результаті відмовилася взяти відповідальність за 108 літаків побудованих в Індії.

Контракт на будівництво у Франції 36 літаків вартістю 7,8 млрд євро було підписано в 2016 році.

Таким чином контрактна ціна одного літака склала близько 220 млн євро.

Станом на квітень 2021 Індія отримала 14 з 36 літаків.

Dassault Aviation Rafale Авіація Закупівлі Індія Корупція ПС Індії Франція