fbpx
У Франції спустили перший катер OCEA для Морської охорони ДПСУ

У Франції спустили перший катер OCEA для Морської охорони ДПСУ

OCEA ДПСУ Морська охорона Патрульні катери Співпраця Суднобудування Україна Флот Франція

У Франції спустили перший катер OCEA для Морської охорони ДПСУ.

Про це інформує Мілітарний.

Сьогодні у Франції спущено на воду перший катер FPB98MKI, збудований для охорони морських кордонів України.

Наразі завершуються остаточні роботи з монтажу, налагоджування та підготовки обладнання корабля до швартових випробувань:

Його випробування розпочнуться вже наступного тижня та триватимуть до кінця січня.

Вже навесні, після проведення ходових випробувань, очікується прибуття нового катера до України.

Захід відбувся за участі Надзвичайного і Повноважного Посла України у Франції Вадима Омельченка, Генерального директора компанії ОСЕА Ролана Жоассара, керівництва і менеджменту компанії ОСЕА, а також представників робочої групи Держприкордонслужби з нагляду за будівництвом катерів.

Посол України подякував французькій стороні за виконання контракту та зазначив, що одним із здобутків цього контракту є те, що 5 із 20 катерів, які планується побудувати, будуть вироблені в Україні з допомогою французьких спеціалістів на українських потужностях заводу «Нібулон» у Миколаєві.

Будівництво патрульних катерів OCEA FPB 98 компанії OCEA. Жовтень 2021. Фото: МВС України

Про реалізацію компанією «Нібулон» будівництва катерів OCEA для Морохорони, відповідно до угоди між французькою компанією OCEA та Міністерством внутрішніх справ України. Можна докладніше дізнатися з матеріалу Мілітарного.

Заступник начальника управління організації Морської охорони Адміністрації Держприкордонслужби України Владислав Шмальов, який знаходиться у Франції разом з робочою групою Держприкордонслужби з нагляду за будівництвом катерів, зазначив, що побудований катер може розвивати швидкість до 30 вузлів (близько 60 км/год).

Найближчим часом у Францію прибудуть українські моряки-прикордонники, які під кураторством фахівців підприємства ОСЕА навчатимуться експлуатувати та обслуговувати нову техніку.

Реалізація цього проєкту стала можливою завдяки підписанню у 2019 році рамкової міжурядової угоди між Україною та Францією. Вона передбачає кредитування урядом Франції та європейськими банками будівництва французьких катерів на суму 136,5 млн євро.

OCEA ДПСУ Морська охорона Патрульні катери Співпраця Суднобудування Україна Флот Франція