fbpx
У Франції затримали російського агента з вибухівкою

У Франції затримали російського агента з вибухівкою

Європа Затримання Росія Світ Теракт Франція Шпигунство

Французькі правоохоронці затримали вихідця з Донбасу, який готував вибухівку.

Джерела французького видання Le Journal du Dimanche розповіли, що затриманий міг планувати атаки на військовий вантаж для України.

«За даними кількох джерел, близьких до справи, слідчі припускають, що це міг бути російський шпигун, який хотів атакувати техніку французької армії, призначену для України», — йдеться у виданні.

26-річного чоловіка родом із Донбасу затримали в муніципалітеті Руассі-ан-Франс на півночі Франції за підозрою в «участі в терористичній організації».

Його заарештували після того, як він випадково підірвав перекис ацетону – вибухову речовину – під час спроби створити саморобний вибуховий пристрій.

Вибуховий пристрій затриманого у Франції російського агента. Червень 2024. Фото: Видання Le Journal du Dimanche

Чоловіка з опіками спершу доправили до лікарні, а пізніше – взяли під варту.

У його кімнаті в готелі, розташованому неподалік паризького аеропорту імені Шарля де Голля, під час обшуку виявили матеріали, призначені для виготовлення вибухових пристроїв.

«Правоохоронці вилучили гроші, кілька фальшивих паспортів і стрілецьку зброю», — розповідають французькі медіа.

Справу передали до Національної антитерористичної прокуратури Франції та Генерального директорату внутрішньої безпеки (розвідувальної служби).

Затриманому інкримінують участь у терористичній злочинній організації з метою підготовки злочинів проти особи та незаконне володіння вибухівкою для підготовки теракту.

Зазначимо, що це не перший випадок імовірної спроби Росії використати своїх агентів у Франції. Нині французька поліція перевіряє, чи причетна Росія до провокації минулими вихідними, коли біля Ейфелевої вежі розмістили п’ять трун із написами «Французькі солдати в Україні», відсилаючи до намірів Парижа відправити туди інструкторів.

Пусті труни з написом «Французькі солдати в Україні» біля Ейфелевої вежі, які могли поставити російські агенти. Травень 2024. Франція. Фото: Видання Le Monde

Активізація російської агентурної мережі у Франції може бути пов’язана з планами французького уряду посилити допомогу Україні. Також Франція вже незабаром може відправити військових інструкторів в Україну.

Європа Затримання Росія Світ Теракт Франція Шпигунство